Waar ben je naar op zoek?

Hoe houd je de geiten gezond in de zomer?

Sector Nieuws Sector Nieuws15-6-2021

Tijdens ons online webinar CAPRIBIZA hebben we ingezoomd op het thema: hoe houd je de geiten gezond in de zomer? Vanaf een temperatuur van 25 tot 30°C ondervindt een geit negatieve gevolgen van de warmte. Ook een hoge luchtvochtigheid (boven de 60%) speelt een geit parten. Dierenarts Carla Korsten van Gelre Dierenartsen uit Groenlo vertelt in deze vlog meer over hittestresspreventie en we geven tips over de inzet van buffers en andere hittestresspreventie-producten. 

Om pensverzuring te voorkomen zet je buffers in

Het eerste wat opvalt aan een geit die het (te) warm heeft, is een versnelde ademhaling. Hiermee probeert ze zoveel mogelijk warmte te verliezen. Verder hebben geiten met hittestress minder eetlust. Ze nemen minder drogestof op, produceren daardoor minder melk en hebben meer risico op pensverzuring en clostridium. Om pensverzuring te voorkomen adviseren we tijdig buffers in te zetten.

Er zijn meerdere goedwerkende buffers op de markt, iedere buffer heeft weer zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. De prijs is ook verschillend, we sommen ze op van goedkoop en eenvoudig naar duurder en meest complete buffer.

  1. Natriumbicarbonaat is een zeer snelle, enkelvoudige buffer, maar heeft een beperkte werkingsduur.
  2. RumiBuffer heeft een geleidelijke buffercapaciteit, hierdoor stabiliseert de pens-pH gedurende langere periode. Dit is een beter alternatief voor enkelvoudige buffers.
  3. Univit Capri heeft de grootste en meest volledige buffercapaciteit en geeft een langdurige bescherming tegen pensverzuring, omdat dit product bestaat uit een combinatie van buffers en een gistcultuur. Daarnaast bevat het geitspecifieke toevoegingen van mineralen, vitaminen en spoorelementen.


Let op: start minimaal twee dagen voor een warme periode met een buffer en blijf de producten voeren tot een week na de hittestressperiode.

Welke producten kun je nog meer inzetten?

  • Voer bestendig vet, dit is een energierijk product waar bij de vertering minder warmte bij vrijkomt. Gebruik maximaal 65 gram in het totale rantsoen. Onze brok Capri Summer Edition is verrijkt met een buffer en bestendig vet, dus bij uitstek geschikt om te voeren in de zomer.
  • Vitamine E is een anti-oxidant, het vangt schadelijke stoffen weg die ontstaan door stress. Deze schadelijke stoffen kunnen lichaamscellen aantasten. Verstrek in perioden met stress 5 gram/geit/dag.


Stem altijd met de geitenspecialist af welk product u het beste kunt inzetten.

Pak onze hittestresskaart erbij!

Deze informatie is ook terug te vinden op de ForFarmers hittestresskaart met tips over hoe u hittestress bij uw geiten kunt voorkomen. Heeft u de kaart nog niet? Vraag ernaar bij één van onze geitenspecialisten