Julia Geurts is geitenspecialist bij ForFarmers en weet alles van een goede start van de pasgeboren geitenlammeren. Met de antwoorden op deze vier vragen kunt u zich alvast goed voorbereiden op de komende lammerperiode.
“Een goede biestkwaliteit is het belangrijkste om de lammeren een goede start te geven. Bij de geboorte heeft het lam geen eigen afweer. Door biest te geven, krijgt ze immuniteit van de moedergeit mee en zal ze zo goed mogelijk opstarten. Deze immuniteit neemt in de loop van de weken af. Vanaf de geboorte begint het lam ook met het opbouwen van een eigen immuunsysteem. Deze wordt steeds meer, naarmate het lam ouder wordt. Zoals in de afbeelding te zien is, neemt de maternale immuniteit af en bouwt de actieve immuniteit op. Hiertussen zit een hoog risico periode (weerstandsdip) waarbij allebei de immuniteiten niet op het optimale niveau zijn en het lam meer risico op problemen heeft. Hoe beter de biestkwaliteit is, hoe korter deze risicoperiode, ofwel weerstandsdip, duurt.”
“Het is belangrijk om de kwaliteit van de geitenbiest (of koeienbiest) te meten met een brix-meter. Hierdoor weet je zeker dat je de beste kwaliteit biest aan de lammeren geeft. Biest met een brix-waarde boven de 22 is van goede kwaliteit. Mocht de brix-waarde lager zijn dan 22, dan kun je deze biest samen met kunstbiest verstrekken. Hiervoor hanteren we een schema, zodat je de biest tot de juiste kwaliteit kunt opwaarderen.”
“Naast het gebruik van moederbiest of koeienbiest, is volledig kunstbiest ook een optie. Dit adviseren we als de ziektestatus op het bedrijf het niet toelaat om moederbiest te verstrekken. Er zijn verschillende soorten kunstbiest, met verschillende ervaringen qua kwaliteit en opname (lees hier meer over de producten die ForFarmers levert). Dit heeft met name te maken met de smaak van de kunstbiest. Wil je zeker weten dat de kunstbiest goed genoeg is en goed genoeg wordt opgenomen, dan kan de dierenarts de IgG-waarden (antistoffen) in het bloed van de lammeren meten.”
“Het is van groot belang dat het stalklimaat bij de lammeren optimaal is. Bij een slecht klimaat krijgen ze longproblemen, groeien ze minder hard en nemen ze minder melk op. Samen met de ondernemer bekijk ik het klimaat en meet verschillende dingen na, zoals bijvoorbeeld ammoniak, CO2-gehalte, temperatuur en luchtvochtigheid.”
“Denk aan de afstelling van de drinkautomaat, de inzet van vast voer (brok) en water en het opstellen van een speenprotocol. Ik bespreek ze puntsgewijs:
Wilt u meer adviezen over de opfok? Of heeft u een andere vraag aan onze geitenspecialisten? Neem contact op met uw specialist, accountmanager, Klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.
Bereid je goed voor op de komende opfokperiode. Staat alles klaar, is er melkpoeder op voorraad? De basis voor een gezonde melkgeit wordt direct na de geboorte gevormd.
In dit artikel focussen we op de biestverstrekking, want een goede start van het geitenlam is bepalend voor de rest van haar leven.
Vind uw dealer
Neem nu contact op
Aanmelden