Waar ben je naar op zoek?

Klaar voor een goede start?!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist3-1-2023
Afbeelding: Julia Geurts

Julia Geurts is geitenspecialist bij ForFarmers en weet alles van een goede start van de pasgeboren geitenlammeren. Met de antwoorden op deze vier vragen kunt u zich alvast goed voorbereiden op de komende lammerperiode.

Wat is het belangrijkste voor een goede start van het lam?

Immuniteit lam

“Een goede biestkwaliteit is het belangrijkste om de lammeren een goede start te geven. Bij de geboorte heeft het lam geen eigen afweer. Door biest te geven, krijgt ze immuniteit van de moedergeit mee en zal ze zo goed mogelijk opstarten. Deze immuniteit neemt in de loop van de weken af. Vanaf de geboorte begint het lam ook met het opbouwen van een eigen immuunsysteem. Deze wordt steeds meer, naarmate het lam ouder wordt. Zoals in de afbeelding te zien is, neemt de maternale immuniteit af en bouwt de actieve immuniteit op. Hiertussen zit een hoog risico periode (weerstandsdip) waarbij allebei de immuniteiten niet op het optimale niveau zijn en het lam meer risico op problemen heeft. Hoe beter de biestkwaliteit is, hoe korter deze risicoperiode, ofwel weerstandsdip, duurt.”

Hoe weet je of de biest van goede kwaliteit is?

“Het is belangrijk om de kwaliteit van de geitenbiest (of koeienbiest) te meten met een brix-meter. Hierdoor weet je zeker dat je de beste kwaliteit biest aan de lammeren geeft. Biest met een brix-waarde boven de 22 is van goede kwaliteit. Mocht de brix-waarde lager zijn dan 22, dan kun je deze biest samen met kunstbiest verstrekken. Hiervoor hanteren we een schema, zodat je de biest tot de juiste kwaliteit kunt opwaarderen.”

“Naast het gebruik van moederbiest of koeienbiest, is volledig kunstbiest ook een optie. Dit adviseren we als de ziektestatus op het bedrijf het niet toelaat om moederbiest te verstrekken. Er zijn verschillende soorten kunstbiest, met verschillende ervaringen qua kwaliteit en opname (lees hier meer over de producten die ForFarmers levert). Dit heeft met name te maken met de smaak van de kunstbiest. Wil je zeker weten dat de kunstbiest goed genoeg is en goed genoeg wordt opgenomen, dan kan de dierenarts de IgG-waarden (antistoffen) in het bloed van de lammeren meten.”

Afbeelding: Lammetjesdagen 2019 720x290

Welke rol speelt het stalklimaat bij de gezondheid van de lammeren?

“Het is van groot belang dat het stalklimaat bij de lammeren optimaal is. Bij een slecht klimaat krijgen ze longproblemen, groeien ze minder hard en nemen ze minder melk op. Samen met de ondernemer bekijk ik het klimaat en meet verschillende dingen na, zoals bijvoorbeeld ammoniak, CO2-gehalte, temperatuur en luchtvochtigheid.”

Wat is nog meer belangrijk tijdens de opfokperiode?

“Denk aan de afstelling van de drinkautomaat, de inzet van vast voer (brok) en water en het opstellen van een speenprotocol. Ik bespreek ze puntsgewijs:

  • Zorg dat de drinkautomaat goed is afgesteld, anders zie je al gauw diarree bij jonge lammeren. Soms klopt de drinktemperatuur niet, of is de verhouding water/melkpoeder verkeerd. Bij twijfel meet ik de automaat na.
  • Om de lammeren zo goed mogelijk aan de brok te krijgen, starten we rond de twee weken leeftijd, na het onthoornen, met het voeren van brok. Zorg ervoor dat ze dan ook water kunnen drinken, want als er geen water is, zullen de lammeren ook niet/weinig brok gaan vreten. Speen de lammeren op een leeftijd van minimaal 7 weken. Het doel is dat ze dan 14 kilogram wegen en 200 gram brok per lam opnemen.
  • Het spenen is vaak een lastig moment en je wilt dat de overgang zo klein mogelijk is voor het lam. Verander daarom niet teveel, één ding tegelijk is genoeg. Indien nodig stel ik samen met de geitenhouder een speenprotocol op. Door een paar kleine dingen aan te passen, zorgen we er samen voor dat de lammeren gemakkelijk de overgang maken van melk naar vast voer.

Meer weten?

Wilt u meer adviezen over de opfok? Of heeft u een andere vraag aan onze geitenspecialisten? Neem contact op met uw specialist, accountmanager, Klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.