Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Heb je het maisras voor dit jaar al uitgezocht?

Wist u dat... Wist u dat...6-2-2024

Teel je mais om het ruwvoer van je geiten mee aan te vullen, dan wil je natuurlijk de beste mais voor jouw dieren. Voor geiten zijn een aantal raskenmerken, zoals voederwaarde, zetmeelgehalte plantverteerbaarheid en resistentie tegen ziektes, in het bijzonder van belang. Kies daarom de juiste mais die past bij je bedrijfsomstandigheden en die met name geschikt is voor geiten en past in het rantsoen.

Voederwaarde

Een hoge voederwaarde is van essentieel belang voor een hoge melkproductie. Daarom is het belangrijk een maisras te kiezen met een hoge energiedichtheid (VEM/kg ds) en een gematigd zetmeelgehalte. De energie dient te komen uit een hoge plantverteerbaarheid.

Vitaal gewas

Goede mais heeft sterke landbouwkundige eigenschappen. Voor geiten zijn kenmerken als een hoge resistentie tegen builenbrand, bladvlekkenziekte en stengelrot extra belangrijk om op te letten. Een gezond gewas bevat uiteindelijk minder schimmels en is smakelijker om te voeren.

Wij hebben een voorselectie gemaakt van betrouwbare en bewezen rassen, die naast genoemde kenmerken ook qua stevigheid en opbrengst hoog scoren. Ze zijn daarmee uitermate geschikt om te telen. Onze specialisten, accountmanagers en dealers helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.

SY Dakini, dé geitenmais bij uitstek

SY Dakini is het best verteerbare ras volgens de rassenlijst. Het heeft de hoogste voederwaarde en is gematigd in zetmeel, wat gunstig is voor geiten, want dan is er minder risico op vervetting.

✓ Gezond gewas met beste resistentie tegen builenbrand en kopbrand
✓ Hoogste voederwaarde per kg drogestof (score 103)
✓ Zeer hoge VEM-opbrengsten (score 101)
✓ Super verteerbaar en gematigd zetmeelgehalte (score 93)

Raseigenschappen:
Stengelrot 8
Builenbrand-resistentie 8,5
Vroegheid bloei 7

Overige maisrassen die prima geschikt zijn voor geiten


LG 31.207

✓ Zeer vroege mais
✓ Zeer massaal en stevig gewas
✓ Hoge DS- en VEM-opbrengst van de vroege rassenlijst
✓ Super verteerbaar


SY Skandik

✓ Hoogste resistentie tegen builenbrand en kopbrand
✓ Uitstekende stay green
✓ Produceert uitstekend onder droge omstandigheden

In dit artikel lees je meer over de maisrassenkeuze voor 2024.

 

Meer weten?

Wil je meer adviezen over de maisrassenkeuze? Of heb je een andere vraag aan onze geiten- of teeltspecialisten? Neem contact op met je specialist, accountmanager, klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.