Waar ben je naar op zoek?

Met 11 tips van transitie naar een hoge piekproductie

Praktische tips Praktische tips17-3-2018

Hoe begeleidt u uw geiten van droogstand, naar opstart en uiteindelijk naar een hoge piekproductie? Deze tips helpen u op weg!

1

Tip 1

Drogestofopname is het sleutelwoord voor een hoge piekproductie; wees alert op achterblijvende geiten met onvoldoende pensvulling.

2

Tip 2

Bied extra structuur aan.

3

Tip 3

Drinken is essentieel en bevordert de drogestofopname. Zorg dat ook achterblijvende geiten drinken door voldoende schone en gemakkelijk bereikbare drinkbakken aan te bieden.

4

Tip 4

Een goede vreethouding  - het liefst opgericht - stimuleert de drogestofopname. Geiten die voorovergebogen moeten vreten, nemen minder voer op.

5

Tip 5

Als de drogestofopname voldoende is, kan de transitiebrok vlot vervangen worden door een productiebrok en kan het eiwitniveau verhoogd worden.

6

Tip 6

Voorkom selectie door een goed gemengd, homogeen product/mengsel aan te bieden. Zo is ook te voorkomen dat geiten zich in korte tijd met één product volvreten (slushfeeding).

7

Tip 7

Zorg voor voldoende vreetruimte.

8

Tip 8

Controleer ruwvoer en bijproducten altijd op afwijkende plekken als schimmel en verwijder dit ruim.

9

Tip 9

Verrijk het rantsoen tijdelijk met Univit Capri in warme perioden, bij  rantsoenwisselingen of een te pittig rantsoen.

10

Tip 10

De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in het voorjaar groot. Beoordeel de temperatuur en luchtstroom op geithoogte en stuur indien nodig de ventilatie dagelijks bij.

11

Tip 11

Probeer de Q-koorts-enting vroeg te plannen. De geiten herstellen dan het beste op een mogelijke entreactie.

Ook interessant