Waar ben je naar op zoek?

Onkruidbestrijding grasland in de nazomer

Advies van onze specialist Advies van onze specialist23-9-2022
Afbeelding: Onkruidbestrijding nazomer

In een rondgang door de weides, valt het ons op dat er her en der veel onkruiden op de graspercelen staan. De nazomer is bij uitstek de tijd om (wortel)onkruiden aan te pakken. In deze tijd van het jaar zijn de onkruiden goed aan de groei, zodat ze de bestrijdingsmiddelen snel en effectief opnemen. Wortelonkruiden, zoals ridderzuring en paardenbloem, hebben in de nazomer bovendien een neerwaartse sapstroom. Hierdoor transporteren zij de middelen naar de ondergrondse delen, waar de herbiciden hun werk kunnen doen. Tevens is het najaar ook hét moment om kweek te bestrijden. Wees er bij de bestrijding van kweek wel op verdacht dat ze tijd nodig heeft om goed af te sterven, anders zullen de wortelstokken zich alsnog uitbreiden en is de bestrijding minder effectief.

Onkruidbestrijding bij groeizaam weer

De onkruidbestrijdingsmiddelen werken het beste bij groeizaam weer, als de relatieve luchtvochtigheid minstens 60% bedraagt en het ’s nachts niet te sterk afkoelt. Onkruiden zijn dan goed aan de groei en vormen jonge, frisse bladeren waarmee ze de middelen goed kunnen opnemen. Afgeharde onkruiden laten zich veel moeilijker bestrijden. Hetzelfde geldt voor onkruiden, waarvan de koppen zijn beschadigd of doorgesneden door de zodebemester.

Afhankelijk van de mix kan een middel zeven tot veertien dagen voor het doorzaaien worden gespoten. Een kortere wachttijd brengt de kieming van het graszaad in gevaar: het kiemende zaad komt dan in contact met de spuitvloeistof, die nog aanwezig is op de onbegroeide gronddeeltjes. Vraag uw teeltspecialist voor gericht advies!

Advies onkruidbestrijding

Afbeelding: Bestrijdt-paardenbloem-als-dit-onkruid-aan-de-groei-is

Benut de nazomer om probleemonkruiden aan te pakken. Een brede basismix is 1,25 liter Tapir + 1,25 liter Jepolinex Pro. Staat er veel ridderzuring in het perceel? Verhoog dan de dosering Tapir naar 1,5 liter en voeg 0,3 liter Starane Top toe voor een optimaal resultaat. Op bestaand grasland is het ook mogelijk om uit te wijken naar Cirran, let dan wel op dat dit niet mag worden toegepast in eerstejaars grasland.

Let op: 

  • Cirran heeft geen toelating in eerstejaars grasland (reden: om het grondwater te beschermen). Cirran mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • Jepolinex Pro mag tussen 1 september en 1 maart niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden.
  • De veiligheidstermijn voor Jepolinex Pro, Starane Top en Tapir is zeven dagen. Voor Cirran en Harmony SX veertien dagen.
  • Spuit u nog met Primstar? Let dan op het gewijzigde etiket! Bij dosering van 1,5 tot 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT90. Boven de 1,6 liter per hectare geldt klasse DRT95!

 

In dit artikel staat een compleet overzicht met gewasbeschermingsadviezen en de inzet van middelen voor gras en mais.