Waar ben je naar op zoek?

Reportage: "Fris gras zonder schimmels of broei"

Praktische tips Praktische tips21-4-2020
Afbeelding: Nooteboom nieuwsfoto intro (360x270)

De familie Nooteboom runt een gezinsbedrijf met 600 melkgeiten in het Limburgse Strijen. De dieren produceren op jaarbasis 1.550 kg melk met 52 kg mengvoer per 100 kg melk. De ondernemers focussen op veel melk uit eigen ruwvoer: "Ons bedrijf heeft zo’n 44 hectare grasland en 4 hectare luzerne op kleigrond. Voor een goede eerste snede rijden we zo vroeg mogelijk in het seizoen 15-20 ton vaste geitenmest op het grasland en later nog eens 20 ton varkensdrijfmest en een kunstmestgift. Met de wiedeg zorgen we dat er geen resten van de vaste mest in de eerste snede komen. De overige sneden worden bemest met varkensmest en kunstmest. Dit kan omdat we een gedeelte van de eigen geitenmest afvoeren.”

De eerste snede

De eerste snede wordt in april gemaaid, daarna iedere 4 weken ongeacht de kilogrammen drogestof die er op dat moment staat. Al het gras wordt in vierkante pakken geperst. Het gras van mindere percelen wordt verkocht. Het streven is om van de bladrijke sneden 35-40% drogestof te krijgen, van de sneden die wat stengeliger zijn 30-35% drogestof.

SiloSolve FC bevalt ons

Komend jaar is het vierde jaar dat familie Nooteboom SiloSolve FC toepast. “We ervaren sinds het gebruik van SiloSolve FC dat het gras erg fris ruikt en dat de pakken geen schimmel of broei bevatten. Omdat het gras smakelijker is eten de geiten het graag en daardoor stijgt de ruwvoeropname. Bijkomend voordeel is dat er weinig restvoer over blijft. SiloSolve FC heeft zeker een bijdrage geleverd aan de verlaging van de kilogrammen mengvoer per 100 kg melk."