Waar ben je naar op zoek?

Schimmelvorming in de mengvoersilo herkennen, aanpakken en voorkomen

Advies van onze specialist Advies van onze specialist16-7-2023

Silohygiëne is een belangrijk thema bij het fris houden van het mengvoer. Daarom delen we graag tips om schimmelvorming in de mengvoersilo te herkennen, aan te pakken en te voorkomen.

Schimmelvorming herkennen

Afbeelding: silo waterdruppels

Meestal start schimmelvorming in de trechter en stapelt het zich van daaruit op. Als je waterdruppels aan onderkant van de silo ziet terwijl het heel warm weer is, zit er schimmel in silo. Roest aan de vijzelbak is ook een aanwijzing. Waarschijnlijk komt dat door schimmels aan de binnenkant. De aftap van de vijzelbak kan ook roesten.

Als je in de silo kijkt kun je schimmel herkennen. De brokjes worden eerst groen, krijgen daarna haren erop, dan wordt het wit poeder, vervolgens een soort potgrond en dan klei. Vooral dat laatste krijg je er niet met de handen uit.

Schimmelvorming aanpakken

Nu we weten hoe je schimmelvorming herkent, volgt hier een checklist over hoe je de schimmelvorming aanpakt.

1

Laat de silo professioneel reinigen

Laat de silo reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Sommigen werken met een robot, bij andere bedrijven gaat de schoonmaker zelf de silo in.

2

Brandschoon en niet te heet

Een silo met schimmel moet met water brandschoon worden gemaakt, want schimmeldeeltjes blijven erin zitten en een vijzel kan dan steeds een beetje schimmel meenemen door het voer. Dit water moet niet heter zijn dan 70 graden, anders tast het water het polyester aan.

3

Goed droog

Om de silo’s goed droog te maken kan onze bulkwagenchauffeur de silo’s nog met behulp van de bulkwagen nablazen.

4

Voeg Siloshot of Propshot toe

Laat na de reiniging eventueel een Siloshot of Propshot toevoegen, dit kan onze chauffeur tijdens het lossen met het voer in de silo blazen. Propshot werkt alleen bij droge schimmel, niet bij een natte variant.

Schimmelvorming voorkomen

Nu we weten hoe je schimmelvorming herkent en hoe je het aanpakt, willen we natuurlijk ook weten hoe je dit voorkomt. 

  • Een silo moet kunnen ventileren, want in de silo krijg je condensvorming door temperatuurschommelingen. Een ontluchtingsgat kost zo’n 100 euro. Deze wordt bovenop de silo geïnstalleerd. Sommige ontluchtingsgaten bevatten een champignonvormige kap met een doek erin. Let erop dat dit doek ook vuil wordt en je regelmatig moet vervangen. 
  • Leeg regelmatig de silo en controleer de silo dan ook op restvoer. Er kan voer aan de silowand blijven plakken, waardoor gemakkelijk schimmel ontstaat.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager of regionale ForFarmers dealer. Zij kunnen u gericht adviseren.

Of bel met onze klantenservice via: T: +31 (0) 88 024 80 10, E: herkauwers@forfarmers.eu.