Silohygiëne is een belangrijk thema bij het fris houden van het mengvoer. Daarom delen we graag tips om schimmelvorming in de mengvoersilo te herkennen, aan te pakken en te voorkomen.
Meestal start schimmelvorming in de trechter en stapelt het zich van daaruit op. Als je waterdruppels aan onderkant van de silo ziet terwijl het heel warm weer is, zit er schimmel in silo. Roest aan de vijzelbak is ook een aanwijzing. Waarschijnlijk komt dat door schimmels aan de binnenkant. De aftap van de vijzelbak kan ook roesten.
Als je in de silo kijkt kun je schimmel herkennen. De brokjes worden eerst groen, krijgen daarna haren erop, dan wordt het wit poeder, vervolgens een soort potgrond en dan klei. Vooral dat laatste krijg je er niet met de handen uit.
Nu we weten hoe je schimmelvorming herkent, volgt hier een checklist over hoe je de schimmelvorming aanpakt.
Laat de silo reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Sommigen werken met een robot, bij andere bedrijven gaat de schoonmaker zelf de silo in.
Een silo met schimmel moet met water brandschoon worden gemaakt, want schimmeldeeltjes blijven erin zitten en een vijzel kan dan steeds een beetje schimmel meenemen door het voer. Dit water moet niet heter zijn dan 70 graden, anders tast het water het polyester aan.
Om de silo’s goed droog te maken kan onze bulkwagenchauffeur de silo’s nog met behulp van de bulkwagen nablazen.
Laat na de reiniging eventueel een Siloshot of Propshot toevoegen, dit kan onze chauffeur tijdens het lossen met het voer in de silo blazen. Propshot werkt alleen bij droge schimmel, niet bij een natte variant.
Nu we weten hoe je schimmelvorming herkent en hoe je het aanpakt, willen we natuurlijk ook weten hoe je dit voorkomt.
Doe een tie-wrap om de vijzelpijp bij de aanzetting. Laat het uiteinde naar beneden wijzen, dan wordt regenwater naar beneden afgevoerd in plaats van dat het in de silo kan komen.
Zie je roestplekken aan de buitenkant? Vet deze dan in, samen met de vijzelklep. Zo voorkom je dat vocht via een kier naar binnen kan.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager of regionale ForFarmers dealer. Zij kunnen u gericht adviseren.
Of bel met onze klantenservice via: T: +31 (0) 88 024 80 10, E: herkauwers@forfarmers.eu.
Wees goed voorbereid op de warme/hete dagen in voorjaar en zomer, dat scheelt een hoop (hitte-)stress! Werken de ventilatoren, zijn de potten uitgemest en heb je voldoende buffers op voorraad?
In dit artikel focussen we op de dekstrategie. Hoeveel geiten moet de bok dekken om uw bedrijfsdoelstelling te halen?
Vind uw dealer
Neem nu contact op
Aanmelden