Waar ben je naar op zoek?

3 adviezen om de uitval onder lammeren in de opfok te minimaliseren

Praktische tips Praktische tips21-2-2019

Zijn de prestaties goed en is de uitval in de opfok laag? Of het nu goed is of niet, het kan altijd beter. Dát is de topsportmentaliteit. 35 geitenhouders, een dierenarts, een geitenspecialist en dealer Landwaard Agro van ForFarmers kwamen onlangs bijeen om elkaar scherp te houden over de lammerenopfok. De totale opfokkosten van een lam in het eerste levensjaar bedragen rond de 270 euro exclusief nuchter lam. Hoe zorg je ervoor dat een lam gezond blijft en uitgroeit tot een duurzame melkgeit? Daar is veel over te zeggen. De belangrijkste boodschappen die geitenspecialist Jelle van der Mortel en dierenarts Albert Folmer (DAP De Waard, Bleskensgraaf) willen meegeven zijn de volgende. 

1

Registreer vanaf het begin

Afbeelding: Stal Alex Westerlaken - opfok 5

Elke verbetering begint bij het begin: weten wat er speelt, waar je het over hebt. Dus wil je de lammerenopfok echt verbeteren? Registreer dan het aantal lammeren en de uitval. En vooral ook wanneer dit gebeurd. Houdt de uitval vanaf de geboorte bij. Zo kun je appels met appels vergelijken. 

2

Voer geitenbiest

Geitenbiest is het allerbeste wat er is voor het geitenlam. Dus, laat de gezondheidstatus het toe (geen para-tbc en vrij van cae), voer dan geitenbiest. Uw geitenspecialist, of onze nieuwe specialist lammerenopfok, kan u alles vertellen over het belang van biest(kwaliteit) en hygiëne en helpen met de toepassing op uw bedrijf.

3

Vaccineer op het juiste moment

Afbeelding: Stal Alex Westerlaken - opfok 4

Vaccineer naast Q-koors ook op clostridum, longontsteking en paratbc. En doe dit op het juiste moment. Vraag uw dierenarts naar het vaccinatieschema. (Bron: dierenarts Albert Folmer van DAP De Waard uit Bleskensgraaf)

Hoe minimaliseren Alex en Wilma Westerlaken de uitval van lammeren tijdens de opfokperiode?

Leren van elkaar is minsten zo belangrijk als leren van specialisten. Daarom namen de geitenhouders een kijkje in de stal van Alex en Wilma Westerlaken. De uitval in hun nieuwe opfokstal bedroeg afgelopen jaar (>350 lammeren opgefokt) rond de 10,8% (tussen 0 en 1 jaar). Ze blijven echter, vergelijkbaar met topsporters, streven naar verbetering. Hun doel voor dit jaar 7,5%.

Alex vertelde zijn geitencollega's hoe hij en Wilma een geleidelijk verloop van het speenproces met 200 gram brokopname aanpakken. Ook ging hij in op de werking en het verkomen van coccidiose. Qua huisvesting vinden Alex en Wilma een goede werkhoogte én alles onder één dak erg belangrijk. Wilma: "‘Zo weinig mogelijk “slepen” met lammeren geeft minder stress onder de dieren". Daarnaast is voor het stel een goed klimaat en dus de daarbij behorende factoren ventilatie, luchtvochtigheid, temperatuur erg belangrijk essentieel voor een gezonde opfok.

Opfokstal voor de lammeren bij Alex Westerlaken, klant bij ForFarmers dealer Landwaard Agro
Nieuwe opfokstal voor de lammeren bij Alex en Wilma Westerlaken in Rijswijk (N-B)