Waar ben je naar op zoek?

Vanggewas zo snel mogelijk vernietigen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws30-3-2020

Op veel percelen staat nog een vanggewas, dat zich verder zal ontwikkelen en nutriënten en vocht zal onttrekken van de bodem. Dat is in deze periode niet meer wenselijk want vocht en nutriënten moeten beschikbaar blijven voor het nieuwe gewas. Bovendien wordt het steeds lastiger om het gewas onder te werken als het zich nog verder ontwikkelt. Vernietig het vanggewas daarom zo snel mogelijk.

In sommige gevallen volstaat mechanisch vernietigen met een schijveneg of frees. Een cultivator heeft bij een goed ontwikkeld vanggewas vaak te weinig effect. Bij een massaal vanggewas is het soms noodzakelijk om het gewas eerst te klepelen, maaien of bloten voordat de grondbewerking plaatsvindt. Dit is nodig om te voorkomen dat er een storende laag ontstaat onderin de bouwvoor. Voor een optimaal resultaat moet het vanggewas goed door de bouwvoor worden verdeeld.

Kiest u voor een chemische behandeling, dan adviseren we om het land vier à vijf dagen na de bespuiting te bewerken. Hierdoor start de vertering in de bodem eerder en komen de nutriënten voor de mais op tijd beschikbaar.

 

Afbeelding: Sterk ontwikkeld vanggewas

Wilt u meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw (teelt)specialist, accountmanager, uw locale dealer of onze klantenservice Herkauwers. Wij helpen u graag verder!