Waar ben je naar op zoek?

Veel belangstelling voor studiemiddag efficiënte en duurzame geitenhouderij

Sector Nieuws Sector Nieuws7-9-2023
Afbeelding: Tent bij Tuinte

We kijken terug op een zeer geslaagde studiemiddag ‘efficiënte en duurzame geitenhouderij’ die het ForFarmers Geitenteam vrijdag 1 september samen met familie Tuinte en Trioliet Voertechniek organiseerde. Ruim 90 geïnteresseerden hebben de geitenhouderij van familie Tuinte in Eibergen bezocht en een drietal workshops gevolgd. ForFarmers organiseerde deze studiemiddag voor geitenhouders uit ons werkgebied Noord- en Oost-Nederland.

Windmolens, speltdoppen, rietfilterbed en automatisch voersysteem

Tuinte heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in een efficiënte en duurzame geitenhouderij voor 1.400 melkgeiten en 400 lammeren. Op het erf staan o.a. twee kleine windmolens en een rietfilterbed, er liggen zonnepanelen op het dak en Tuinte gebruikt speltdoppen als strooisel om jaarrond vaste mest op grasland te kunnen bemesten. Door de aanschaf van een automatisch voersysteem van Trioliet realiseert de geitenhouder zowel voer- als arbeidsefficiëntie. Tijdens de studiemiddag hebben de aanwezigen drie workshops over deze bedrijfsonderdelen gevolgd.

Afbeelding: Fotoserie studiemiddag Tuinte

Goed verzorgd met uitgebreide lunch, drie workshops en bokballen

We begonnen de middag met een uitgebreide lunch, verzorgd door Café Grenszicht. Daarna verzorgde Robert van der Aa, commercieel directeur, de opening. Hij was in het verleden ook geitenspecialist bij Tuinte en verwoordde mooi hoe de familie altijd met het bedrijf bij de tijd is gebleven en hoe ForFarmers bijdraagt aan een efficiënte en duurzame geitenhouderij. Martin Tuinte nam zelf ook het woord voor een korte bedrijfshistorie en tenslotte gaf Teamleider/geitenspecialist Jelle van de Mortel uitleg over de workshops. Begin van de middag zijn de workshops gevolgd en na afloop was er nog gelegenheid om bij de tent na te praten onder het genot van een glaasje en de bokballen van dochter Marèl Tuinte. Marèl bedacht dit alternatief voor de bitterbal in de hoop dat de geitenbokken populairder worden voor afzet in Nederland. Hier lees je meer over haar initiatief.

Het was een geslaagde dag voor zowel familie Tuinte als het Geitenteam van ForFarmers.