Waar ben je naar op zoek?

Wetering Melkgeiten wint ForFarmers Agroscoopbokaal Geiten 2022

Persbericht Persbericht13-5-2022

Lage voerkosten door visie en anticiperen op grondstoffenmarkt

In Rosmalen runnen Mart van de Wetering en Michelle Duys met Marts ouders Danny en Ada het bedrijf ‘Wetering Melkgeiten’ met 2.000 melkgeiten. Zij winnen de Agroscoopbokaal Geiten van ForFarmers omdat zij van alle ForFarmers geitenbedrijven die in 2021 in Agroscoop meededen, met €12,20 de laagste kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk realiseerden. Dit jaar kiezen we de winnaar op dit kengetal, omdat de kostprijs meer dan ooit belangrijk is in de huidige markt.

Wetering Melkgeiten wint de Agroscoopbokaal Geiten 2022

Winnaar Agroscoopbokaal Geiten

Lage voerkosten realiseren begint bij een gezonde, goed producerende veestapel. De speerpunten van deze ondernemers zijn minimalisatie van ziekte-insleep en beheersing van de kosten. Dit doen ze door geen dieren aan te voeren en goed op de hygiëne te letten. Mart heeft een goede visie, kijkt vooruit, ziet wanneer het niet goed gaat met zijn dieren en reageert hier alert op. Daarnaast is hij niet bang om keuzes te maken en heeft hij een goede focus op het grote geheel. Het bedrijf is efficiënt ingericht.

Losse grondstoffen

Van de Wetering heeft al vele jaren ervaring met het voeren van losse grondstoffen en traint de jonge geiten om de losse grondstoffen te vreten voordat ze gaan lammeren. Mart volgt continu de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt en anticipeert hierop. “Mart heeft al voer gekocht voordat een ander in de gaten heeft dat het voer duurder wordt”, aldus René van de Gevel, geitenspecialist van ForFarmers. Alle ruwvoer wordt ook aangekocht; via goede contacten met telers, loonwerkers en handelaren wordt gras voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding aangekocht. Van de Gevel: “Dit zorgt er al met al voor dat ze zulke lage kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen hebben. Een resultaat om trots op te zijn! Daarom is Van de Wetering de winnaar van de Agroscoopbokaal Geiten van 2022.”

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2022 kent acht winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee, vleespluimvee (ForFarmers De Hoop) en pluimvee vermeerdering (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2022 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 31 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Afbeelding: Agroscoopbokaal 2022_Van de Wetering (2)_720x350
V.l.n.r.: Ada, Danny, Mart en Michelle