Waar ben je naar op zoek?

Winnaar Agroscoopbokaal melkgeitensector: hoogste toename in voerwinst (18%) over de afgelopen twee jaar

Sector Nieuws Sector Nieuws9-5-2019

Bouwens Melkgeiten van de familie Bouwens uit Gendt wint de Agroscoopbokaal omdat zij van alle Agroscoop-deelnemers de hoogste toename in voerwinst (18%) over de afgelopen twee jaar realiseerden. Voerwinst zegt iets over de dierprestatie, de melkopbrengst en de voerkosten. Bouwens wist met 10% minder krachtvoer, 10% meer melk per geit te produceren. Dit komt door een hoger aandeel melk uit ruwvoer: door een betere ruwvoerkwaliteit is de ruwvoeropname gestegen.

Video: hoe behaalt de familie Bouwens de hoogste toename in voerwinst?

De geit staat centraal

In het ruwvoermanagement staat de geit op het bedrijf van Leeke, Renate en Ria Bouwens centraal. De ondernemers maken een duidelijk bemestingsplan, gebruiken een specifiek maisras, waarmee ze het juiste ruwvoer voor geiten kunnen maken, focussen op de juiste conservering van de kuil, kiezen voor kleine partijen in balen en kopen gras van goede kwaliteit aan. Verder komt er geen bok in de stal. Ze passen zoveel mogelijk duurmelken toe en hebben de stal voor 1.500 melkgeiten en 700 opfokgeiten daar ook geschikt voor gemaakt. Onder andere de hoeveelheid licht en het klimaat in de stal worden automatisch gestuurd. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan diergezondheid en dierwelzijn.

Waardevolle sparringpartner

De geitenhouders worden begeleid door ForFarmers geitenspecialist Mark Elshoff en Leeke ziet hem als waardevolle sparringpartner. “Mark helpt mij bijvoorbeeld bij de samenstelling van het meest optimale rantsoen, zodat de geiten goed kunnen produceren en mijn kostprijs zo laag mogelijk is.”

De visie van de ondernemers is dat ze op een efficiënte en duurzame wijze geitenmelk produceren, met respect voor mens, dier en milieu. Ze zijn pas tevreden als de geiten gezond zijn en de opfokgeiten goed groeien. Ze hopen daarbij dat hun melkgeitenbedrijf geaccepteerd en gerespecteerd wordt door de omgeving. Met het winnen van de Agroscoopbokaal krijgen de ondernemers bevestiging dat ze goed bezig zijn. “We zijn echt trots op het winnen van de Agroscoopbokaal en trots met waar we als bedrijf staan.”

Prestaties Agroscoop 2018

  • 1.165 kg melk per geit
  • 3,99 % vet
  • 3,51 % eiwit 
Afbeelding: Bouwens_winnaar Agroscoopbokaal Geiten 2019