Waar ben je naar op zoek?

Winnaar Agroscoopbokaal melkgeitensector: meerjarig laagste krachtvoerverbruik per 100 kg meetmelk

Sector Nieuws Sector Nieuws16-5-2018

Geitenhouderij de Botterschuur van familie Westerlaken uit Rijswijk (N-B) wint de Agroscoopbokaal Geiten 2018 omdat zij gemiddeld over de laatste 6 jaar het laagste verbruik van krachtvoer- en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk (49,57 kg) hebben onder alle deelnemers van Agroscoop. Een laag krachtvoerverbruik gaat gepaard met een hoge productie van melk uit ruwvoer. Alex en Wilma Westerlaken produceren dat ruwvoer zelf. Dit maakt de melkproductie van de 850 geiten op het bedrijf extra duurzaam. Succesfactoren van de winnende geitenhouders zijn onder andere: geitgerichte ruwvoerteelt; proactief en punctueel werken en het optimaliseren van de opfok en fokkerij.

Maatschappelijk verantwoord geiten houden

Alex en Wilma hebben daarnaast 350 opfoklammeren en mesten zelf de bokjes af. Het afmesten is een bewuste keus in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook verkopen de geitenhouders 70 fokbokken per jaar.  Het geitenbedrijf doet onder andere aan melkcontrole en KI.

Geitgerichte ruwvoerproductie

Daarnaast onderhoudt het bedrijf 45 hectare grond, waarvan 25 hectare in gebruik is voor de eigen ruwvoerproductie. Specifieke eisen die de ondernemers stellen aan het ruwvoer zijn: smakelijkheid, veel suiker en voldoende ruw eiwit, een drogestofpercentage van 33-34 procent.  Volgens geitenspecialist Jan de Kort zetten de ondernemers overal, van de opfok tot ruwvoerproductie, de puntjes op de i door te werken met strakke protocollen. Hierdoor is de gezondheid van de geiten erg goed en leveren zij zulke mooie prestaties.

Alex en Wilma hebben 25 jaar geleden de geitenhouderij zelf opgebouwd en willen zeker nog 15 jaar op deze voet verder boeren.

Prestaties Agroscoop 2017

  • 1335 kg melk per geit
  • 4,19 % vet
  • 3,46 % eiwit  
  • 102 kg vet en eiwit per geit per jaar
Afbeelding: Geiten 2018 Agroscoop