Bij het voeren van brijvoer is het een uitdaging om het aandeel droge stof van de brij voldoende hoog te krijgen. Dit komt doordat bepaalde bijproducten stroperig zijn en/of circuits te lang. Door toevoeging van enzymen is een besparing van 3 euro per plaats mogelijk.
Het voeren van een hoger percentage droge stof is interessant omdat dit de voeropname kan verhogen en een directe relatie heeft met het mestvolume. Wist je dat het voeren van 1% droge stof ruim 100 liter mest scheelt per plaats, per jaar bij vleesvarkens? Dat is al snel een besparing van ruim 15.000 euro op een bedrijf met 5.000 vleesvarkens.
Dit was de aanleiding voor een onderzoek samen met een leverancier van enzymen. Waarbij we het effect van enzymen op de verpompbaarheid onderzochten. Hierbij is er naar verschillende temperaturen en doseringen gekeken.
Nutritionist Bram van den Oever: “Uit het onderzoek is gebleken dat de viscositeit van brijvoer te beïnvloeden is met enzymen en dat deze, afhankelijk van de temperatuur van de brij, met 20-23% te verlagen is. Concreet betekent dit dat er met 1-1,5% meer DS gevoerd kan worden. Dit is wel afhankelijk van welke bijproducten er in het recept zitten en de temperatuur van de brij. Omdat de voordelen dusdanig groot zijn, zijn de enzymen standaard opgenomen in onze brijvoeders. Het is wel mogelijk om het aandeel te verhogen als verlaging van de viscositeit nodig is.”
Varkenshouders die zelf voer mengen – en daarvoor natte of droge bijproducten gebruiken – kunnen enzymen toevoegen aan hun rantsoen. Daarbij kunnen de varkenshouders rekenen op een uitstekende begeleiding door onze HomeMiXX-specialisten. Met een rantsoen op maat, gedegen dier- en productkennis én verstand van (brij-)voerinstallaties helpen ze je bij het realiseren van goede technische én economische resultaten. Lees hier meer over HomeMiXX.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.