Besparing tikt door

Zo vader, zo zoon. Machiel Coppens heeft zijn drive voor het houden van varkens en zijn voermaakmethode overgedragen op Jeffrey. De 25-jarige heeft de kneepjes van de HomeMIXX-aanpak vlot eigen gemaakt. Constant scherp zijn en blijven monitoren levert 20% besparing op in vergelijking met droogvoeders.

Kennis
Varkens
Zeugen
Biggen
Vleesvarkens
Header Efficientieslag vleesvarkens - ForFarmers Nederland

Op de twee locaties van het familiebedrijf Coppens managet Machiel de vleesvarkens en Jeffrey de zeugen en biggen. Ook is Jeffrey verantwoordelijk voor de voerinkopen. De losse grondstoffen, mixen en een groot scala ingrediënten schudt hij zo uit zijn mouw. “Zes natte enkelvoudige bijproducten en drie vochtrijke mixen. De droge grondstoffen tarwe, gerst (soms vervangen door rogge), tarwegries, sojaschroot en raapzaad malen we zelf. Bij zonnebloempitmeel hoeft dat niet.” Maar ook vier essentiële aminozuren - synthetische lysine, methionine, threonine en tryptofaan - mengen ze bij, evenals vier verschillende zuren. “Daardoor kunnen we het volume van de vier premixen met vitaminen en mineralen in de circa 170 ton brijvoer per dag zo laag mogelijk houden.”

Bedrijfseigen samenstelling

Toch wordt niet al het voer op de eigen bedrijven samengesteld. Het speenvoer voor de biggen wordt volgens een bedrijfseigen recept samengesteld door Vleuten-Steijn Voeders, onderdeel van ForFarmers. Dat speciale droogvoer krijgen biggen vanaf een leeftijd van zeven dagen tot tien dagen na het spenen. “De restloze brijvoerinstallaties kunnen kleine voerporties niet secuur genoeg bij de biggen te krijgen. In de kraamstal krijgen biggen dus handmatig droogvoer in een voerkom”, zegt Jeffrey. “En pasgeboren biggen melk bijvoeren doen we ook niet: zeugen moeten hun biggen zelf groot brengen met de ondersteuning van pleegzeugen.”

Zelf mengen is leerproces

De reden om zelf voeders samen te gaan stellen is voor Machiel simpel. “Het is de grootste kostenpost en dan levert een besparing het meeste op. Minder geld uitgeven en zelf meer kunnen sturen in voerkwaliteit en de prestaties van de varkens.” Maar het is volgens hem wel een leerproces geweest sinds 1997. “Je moet goed tegen snel fluctuerende prijzen en soms onzekere markten kunnen. Anders moet je er nooit aan beginnen. Bovendien lopen stijgingen en dalingen van grondstofprijzen altijd voor op die van de brokprijs”, stelt Machiel. “En vooral koersvast zijn: hetzelfde goed blijven doen en vooral niet zo maar meewaaien met voerhypes.”

Zelf inkopen, Vleuten-Steijn optimaliseert

Elke maandag is Jeffrey twee uur bezig om de voerbestellingen te plaatsen. De goedkoopste aanbieders van grondstoffen zijn die week koopman. Ook monitort hij wekelijks het voerverbruik. Hij kan precies zien hoeveel voer per ventiel is verstrekt en wat dat heeft gekost. “Doordat alle koppels bij het verplaatsen en afleveren worden gewogen en sinds 2016 de gegevens van de Weda-brijvoerinstallaties zijn gekoppeld aan het Agrovision-managementsysteem hebben we nog meer inzicht. Ook hebben we een eigen biggenmanagementprogramma in elkaar gezet”, zegt Jeffrey.“Je moet constant scherp blijven. Daarom laten we ook iedere maand alle rantsoenen op basis van onze actuele prijzen optimaliseren door Vleuten-Steijn.”
Machiel schat door de jaren heen met de HomeMIXX-aanpak circa 20 procent goedkoper uit te zijn. “Het draait lekker. Hooguit één keer per maand hoeft een voeradviseur mee te kijken in de stallen.” Maar niets gaat vanzelf. “Bij nacht en ontij storingen oplossen hoort er ook bij”, aldus Jeffrey.

Machiel (48) en Jeffrey Coppens (25) hebben in het Brabantse Boekel een locatie met 1.200 zeugen en één met 1.100 zeugen. Het werk doen ze samen met Angelique (vrouw van Machiel) en Lesley (zus van Jeffrey) en 14 fulltime medewerkers. Per zeug per jaar leveren ze 31 vleesvarkens en biggen af. Ze doen aan eigen aanfok (Deense York gekruist met Deens landras). De eindbeer is een Deense Duroc. Vleesvarkens groeien 900 gram per dag.