Met onze campagne #wijboerenoveral willen we de Nederlandse boeren laten zien hoe belangrijk hun rol in onze samenleving is. En dat ze - letterlijk - overal zijn! De komende tijd delen we persoonlijke verhalen van een aantal klanten. Hoe boeren zij? En waar zijn ze trots op? We trappen af met Johan Bakermans, een fanatieke varkensboer uit het Brabantse Heeze.
Al van jongs af aan liep Johan rond op de varkensboerderij van zijn vader. “Als kind vond ik het al heerlijk om tussen de dieren te zijn. En nog steeds geeft het me veel energie om de varkens te zien spelen.” Toch koos Johan na de middelbare school voor de timmerindustrie. “Al duurde dat niet lang. Vrij snel kwam ik erachter dat dat niks voor mij was. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… en ik hoor echt thuis in de agrarische sector.”
Na een aantal jaar ervaring te hebben opgedaan bij andere boerderijen, keerde Johan terug naar het bedrijf van zijn ouders. “Ik ben blij dat ik eerst bij collega-boeren heb gewerkt, want daar heb ik veel geleerd. Zo heb ik bij zeugenhouders ontdekt dat de basis van een vleesvarken ligt bij een goede big. Dat heeft ons zelfs doen besluiten om samen te werken met een zeugenhouder hier in de buurt. Naast vleesvarkens houden we nu ook zeugen.”
“Op beide locaties boeren we volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk,” vertelt Johan trots. “De dieren hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Deze manier van dieren houden past bij ons. Het doet de varkens goed… en dat vinden we heel belangrijk.” Volgens Johan sluit de werkwijze ook goed aan op de vraag van de consument. “De herkomst van vlees wordt steeds belangrijker. Ik denk dat je keurmerken als deze in de toekomst meer zult zien. Het is beter voor de dieren én het is rendabel voor ons.”
Johan praat met veel passie over zijn vak. Zijn liefde en trots deelt hij dan ook graag met anderen. “Een paar jaar terug heb ik samen met wat collega-boeren het initiatief Trotse Jonge Boeren opgericht. Eenieder van ons merkte dat we veel vragen kregen van burgers. Met Trotse Jonge Boeren laten we letterlijk zien wat wij als boeren doen. Elke week delen we persoonlijke verhalen van boeren uit heel Nederland. Op Facebook hebben we inmiddels meer dan 15.000 volgers!” Het initiatief van Johan sluit naadloos aan op de campagne #wijboerenoveral. “Ik vind het een goede actie van ForFarmers. Als boeren kunnen wij ons verhaal zelf het best vertellen. En daar hebben we alle reden toe, want we mogen trots zijn op ons vak!”
Met dat gedachtengoed werkt Johan elke dag op de boerderij. Aandacht voor het dier én de toekomst staan altijd voorop. “Ik moet nog een hele tijd boeren… en ik hoop dat dat ook nog lang kan. We vinden duurzaam werken heel belangrijk. De regelgeving vraagt daar natuurlijk ook steeds meer om. Maar ik ben van mening dat het je als boer ook wat kan opleveren. Zolang we maar samen denken aan de tijd die nog komen gaat,” geeft Johan aan. Waarin je die duurzaamheid merkt? “Een voorbeeld: wij voeren we onze varkens restproducten uit de levensmiddelenindustrie, zoals friet en brood. Dat is een hele mooie kringloop!”
“En er zijn nog meer plannen,” vervolgt Johan zijn verhaal. “Samen met ons pap en onze medewerker willen we stappen maken richting de toekomst. Onze ambitie is om hier zonnepanelen te krijgen zodat we daarmee een groot deel van de boerderij van stroom kunnen voorzien. Ik zeg altijd maar zo: je kan beter voorop lopen, dan dat je in de toekomst wordt ingehaald door andere dingen!”