BSK Arendsnest steeg 10 punten in iets meer dan een jaar

Melkveehouders Mark Peters en Twan van der Steen uit Boekel (N.-Br.) houden van doelen stellen en deze dan ook realiseren. Vorig jaar werd Thijs Hendrikse hun specialist vanuit ForFarmers. "De BSK was in februari vorig jaar 43 en met elkaar vonden we dat het beter kon. Die potentie was er ook zeker", zegt Thijs. "We zijn toen alles op gaan bouwen." In iets meer dan een jaar tijd steeg de BSK met maar liefst 10 punten.

Nieuws
Melkvee
Melkveevoeding
Arendsnest Twan en Mark - ForFarmers Nederland

In 2021 fuseerden de bedrijven van Mark Peters en zijn buurman Twan van der Steen. Twan had een melkrobot, maar ze besloten voor 1 grotere melkstal te gaan. Nu melken ze samen in een nieuwe 2x14 met rapid exit. Ze hebben 172 koeien en 100 stuks jongvee. De productie is 10.730 kilo met 4,38 vet en 3,65 eiwit.

Mark en zijn compagnon verdeelden het melkvee in twee groepen. De verse koeien staan in een stal met 3 krachtvoerboxen met daarin een opstart- en productiebrok. Na 120 dagen gaan de dieren naar de stal met laagproductievere dieren. De laagproductieve dieren worden als eerste gemolken. Pas als die klaar zijn, worden de hoogproductieven gehaald. "Zo hebben zij weinig wachttijd en weinig last van het melkproces."

"Thijs weet aan welke knoppen hij moet draaien"

"Toen Thijs hier voor het eerst op het bedrijf kwam gaf hij aan dat hij alles wel zou kunnen verbeteren. Ik heb ‘m uitgedaagd, maar dacht ondertussen wel ‘dat zullen we nog wel eens zien’. Maar het loopt sinds het begin hartstikke goed. Ik ben echt positief verrast. Thijs weet aan welke knoppen hij moet draaien", vertelt Mark enthousiast.
De productie ligt nu op 10.700 kilo terwijl die in 2021 op 9.300 lag. Na de samenvoeging van beide veestapels zakte de productie eerst, maar sindsdien stijgt het alleen maar. "We hebben laatst voor het eerst Thijs op z’n kop gegeven omdat we nu eens geen stijging hadden", lacht Mark. De BSK is inmiddels gestegen naar 53.

Arendsnest melkstal en voergang

Fatboostmeel en pensbestendige vetten

Het eiwitgehalte was al goed. Mark selecteert hierop in de stierkeuze; het rantsoen was voor eiwitproductie al afdoende. Om het vetpercentage in de melk te verhogen startten de compagnons afgelopen zomer met het voeren van fatboostmeel tijdens het weiden. Vers gras bevat namelijk een vetblokker, waardoor het vetgehalte in de melk lager wordt. Dit fatboostmeel bevat een antivetblokker, die dit proces tegengaat. En dit had een mooi effect. Het vetgehalte steeg van 3,90% naar 4,24%.
Om de kilogrammen melk in de opstart en de energiedekking op te hogen, voert het bedrijf sinds enkele weken pensbestendige vetten, Milkpower CS181. "Dat deden we nog niet direct vanaf de start. Eerst moet het rantsoen stabiel zijn, dan pas kun je goed het effect van de vetten zien", vertelt Mark.

Strak ruwvoermanagement

"Uiteindelijk valt of staat de werking van een product en het effect ervan met een basis die klopt", vertelt Thijs. "Mark en Twan focussen op goed ruwvoer. Ze laten zien dat je met goed ruwvoer goed kan melken. De kuilen liggen er dan ook altijd strak bij, zonder broei. Ook de toepassing van het inkuilmiddel SiloSolve helpt hierbij. Door voor en na rantsoenwisselingen mest te zeven, monitoren we hoe het gevoerde rantsoen verteerd is en daarna ondernemen we samen actie. Dit mooie ruwvoer proberen we ten volste tot waarde te brengen bij de koeien. De koe vertelt het eerlijke verhaal via de mest en koesignalen. Zo optimaliseren we het rantsoen, benutten we het ruwvoer het best, en leggen we hier de basis voor gezond en hard melken."

Arendsnest kuilen

Problemen oplossen

"Niet alle credits zijn voor Thijs hoor", lacht Mark. "Want tegelijk met Thijs kwamen ook de extra krachtvoerboxen en waren de verbouwingen klaar na twee jaar, daardoor is er ook veel verbeterd. We kunnen sindsdien veel diergerichter voeren." 

"Ze weten hier van aanpakken", zegt Thijs. "Mark en Twan zien de aandachtspunten en willen deze meteen oplossen." Zo werkt het bedrijf nu ook met sensoren om de activiteit van de dieren te meten. 

Mark is enthousiast: "Eigenlijk zijn die voor tochtmonitoring, maar je kunt er ook de vreet- en herkauwactiviteit mee bekijken en je krijgt een melding als een koe te lang inactief is. Als een koe te weinig vreet, krijg ik een melding. Ik kan dan eventueel een drench geven. Ook als een droge koe te lang ligt, krijg ik een signaal. Zo voorkom je veel problemen."

Arendsnest krachtvoerboxen

Droogstand en jongvee

De droogstand en de jongveeopfok werden sinds Thijs’ komst ook aangepakt. De koeien hadden regelmatig last van ketose en slepende melkziekte. Door te gaan werken met een ‘far off’ en ‘close up’-groep, in combinatie met krachtvoerboxen met daarin een transitiebrok, zijn binnen een jaar die problemen opgelost. Om de gezondheid bij de kalveren ook optimaal te ondersteunen, wordt daar nu Vitamilk Titan gevoerd. Hierdoor verloopt de opfok nu ook naar tevredenheid.

Een team

"Samen met Mark en Twan vormen we een team, samen beslissen, samen aanpakken. Maar deze prachtige resultaten laten zien dat zij vakmensen zijn en passie hebben voor het boeren. Deze trots stellen zij ook tentoon in hun mooie boerderijwinkel ’Zuivelboerderij ‘t Arendnest", vertelt Thijs enthousiast.