Deadlines en regels rondom de mestwetgeving en GLB augustus 2024

Er gelden momenteel een aantal regels en deadlines rondom de mestwetgeving en het gemeenschappelijk landbouwbeleid. In dit artikel nemen wij je mee in de regels rondom het uitrijden van dierlijke mest en kunstmest, graslandvernietiging, vanggewasverplichtingen op zand- en lössgrond en het gebruik van E-Cert bij het melden of bevestigen van transporten dierlijke mest.

Kennis
Bedrijfsadvies
Ruwvoer
Herfstgras - ForFarmers Nederland

Uitrijden dierlijke mest en kunstmest

Wil je de laatste mest toedienen op uw gras- of bouwland? Let op: dit mag nog maar een paar weken en varieert per type grondsoort. Hieronder zie je een overzicht tot wanneer je dierlijke mest en kunstmest in 2024 uit mag rijden.

Uitrijden dierlijke mest en kunstmest

Melden en bevestigen mesttransporten in E-CertNL

Transporteer of ontvang je dierlijke mest? Dan dien je gebruik te maken van het realtime vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) via E-CertNL.

Als je de mest transporteert doe je via E-CertNL de vooraanmelding en startmelding. Voor het invullen van de vooraanmelding is het advies om gebruik te maken van de invulhulp. De ontvanger van de mest bevestigt de transporten ook weer via via E-CertNL. Zorg ervoor dat dit tijdig gebeurt en gemeld is vóór de mest uitgereden wordt.

Let op: Transporteer je mest naar eigen natuurterrein? Ook dan dienen deze mesttransporten gemeld te worden in E-Cert onder code 34: Afvoer naar natuurterrein.

Graslandvernietiging

Ben je van plan jouw grasland te gaan scheuren of vernietigen? Dan zijn onderstaande graslandvernietigingsregels van toepassing.

  • Zand- en lössgrond

Op zand- en lössgrond is het toegestaan om tot en met 31 augustus grasland te vernietigen voor herinzaai met gras. De percelen die je wilt vernietigen dienen vooraf gemeld te worden op Mijn RVO. Per hectare krijg je een stikstofkorting van 50 kg. Een graslandvernietigingsmonster is niet verplicht.

  • Klei- en veengrond

Op klei- en veengrond is graslandvernieuwing toegestaan t/m 15 september. Melden bij RVO is niet nodig. Indien je na het scheuren de grond wilt bemesten met stikstof (binnen de uitrijperiode), ben je verplicht een scheurmonster te nemen. Uit het scheurmonster moet blijken of bemesting daadwerkelijk nodig is. Je bemest het gewas volgens het advies van het scheurmonster.

  • Klei- en veengrond voor derogatiebedrijven in NV-gebied

Op klei- en veengrond voor derogatiebedrijven in NV-gebieden mag je grasland scheuren tot en met 31 augustus voor herinzaai met gras. De percelen die je wilt vernietigen dienen vooraf gemeld te worden op Mijn RVO. Per hectare krijg je een stikstofkorting van 50 kg.

Wil je na het scheuren de grond bemesten? Dan ben je verplicht een scheurmonster te nemen. Uit het scheurmonster moet blijken of bemesting daadwerkelijk benodigd is. Je bemest het gewas volgens het advies van het scheurmonster.

Voor verdere regels betreffende het vernietigen van grasland kijk op: Grasland scheuren (rvo.nl)

Weet je nog niet welk graszaad het beste past bij jouw bedrijf? Vraag het je specialist. Bekijk hier de grasmengsels van ForFarmers.

Vanggewasverplichting

Op zand- en lössgrond geldt een stimuleringsregeling om uiterlijk 1 oktober een vanggewas te zaaien. Ook geldt er één keer in de vier jaar een verplicht rustgewas. Houd bij de keuze van je vanggewas eventueel al rekening met de rustgewasverplichting voor uiterlijk 2026. Door het natte voorjaar zijn er echter te veel gewassen laat ingezaaid, waardoor de ‘1 oktober datum’ in het gedrang komt. De minister wil uiterlijk 1 september uitsluitsel geven over het eventueel opschuiven van de ‘1 oktober datum’ voor zowel het verplichte vanggewas na mais als de stimuleringsregeling voor vanggewassen.

Een vanggewas dient te staan tot 1 februari in het volgende jaar. Dit geldt niet alleen voor na de maisteelt, maar ook voor andere gewassen. Let op: er zit verschil tussen de regels. Hieronder zijn de verschillen omschreven:

  • Vanggewas na mais op klei- en veengrond in NV-gebieden op derogatiebedrijven

Op klei- en veengrond in NV-gebieden is direct aansluitend na de oogst van mais het telen van een vanggewas verplicht voor derogatiebedrijven. Er is geen uiterste datum zoals op zand- en lössgrond. Je kunt kiezen uit de vanggewassen die zijn weergegeven in onderstaande tabel. Lukt het niet om een vanggewas als onderzaai of direct na de oogst te telen? Dan zaai je een gewas als hoofdteelt voor het volgende jaar. Als hoofdteelt kun je kiezen uit de hoofdteeltgewassen die zijn weergegeven in onderstaande tabel.

  • Vanggewas na mais op zand & lössgrond

Na de teelt van mais dient er op zand- en lössgrond een vanggewas gezaaid te worden. In onderstaande tabel (titel: Vanggewas na mais op zand & lossgrond) is weergegeven wat de uiterste zaaidatum is bij welke maisteelt en welke vanggewassen hieraan voldoen.

  • Vanggewas na overige gewassen op zand- en lössgrond

Voor alle andere gewassen, met uitzondering van winterteelten, geldt dat op 1 oktober een vanggewas gezaaid moet zijn op zand- en lössgrond. Je kiest voor een gewas dat op de lijst staat met vanggewassen of winterteelten. Op de website van RVO staat een lijst met Vanggewassen en winterteelten op zand- en lössgrond (rvo.nl)

Echter lukt het in sommige gevallen niet om op 1 oktober het vanggewas gezaaid te hebben. Hiervoor geldt een stikstofkorting, afhankelijk van de datum wanneer het vanggewas wordt ingezaaid. De korting geldt voor het volgende jaar en is gekoppeld aan de gebruiker van het perceel in 2024. Het vanggewas laat je in ieder geval staan tot 31 januari. Heb je gekozen voor een vanggewas als hoofdteelt, dan mag je het tot 15 mei niet vernietigen.

Artikelglbaug24

Rustgewasverplichting op zand- en lössgrond

Met ingang van 2023 is het verplicht om één keer in de 4 jaar een rustgewas te telen op landbouwgrond. Uiterlijk in 2026 dient er een rustgewas geteeld te zijn op jouw percelen. Een rustgewas teel je als hoofdteelt. Daar is één uitzondering op. Je kunt ook kiezen voor een korte teelt of vroeg geoogst gewas, gevolgd door een vanggewas dat vóór 1 september ingezaaid wordt op zand- en lössgrond. Bijvoorbeeld het inzaaien van een vanggewas vóór 1 september na de teelt van vroeg geoogste mais. Het vanggewas mag niet bemest worden. De Gecombineerde Opgave herkent het rustgewas vanzelf. De volgende rustgewassen mogen geteeld worden: Tabel Rustgewassen (rvo.nl).

Let op: Maak je gebruik van de GLB ECO-activiteit rustgewas? Dan dien je één keer per 3 jaar een rustgewas te telen.

Intrekken ECO-activiteit GLB

Indien blijkt dat je niet kunt voldoen aan de eisen van de opgegeven eco-activiteit, dan dien je deze in te trekken. Intrekken kun je doen door je Gecombineerde Opgave aan te passen en opnieuw te versturen. Je kunt ook een beroep doen op overmacht of uitzonderlijke omstandigheden. Deze meld je zo snel mogelijk via de site van RVO.

Neem contact op met onze specialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
Farm Consult CTA