ForFarmers helpt geitenhouders verder met de groep duurmelkers. Dit keer focussen we op het rantsoen voor de melkgeiten.
ForFarmers helpt je verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met geiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk verzameld. Dit keer focussen we op het rantsoen voor de melkgeiten.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
In eerste instantie stuurt de geitenspecialist via ruwvoer (gras, mais, bijproducten), want dat is de basis van het rantsoen. Door bijvoorbeeld graskuil met voldoende eiwit te voeren, blijft de pens goed aan de gang zonder extra krachtvoer.
Jelle van de Mortel, technisch specialist geiten bij ForFarmers, legt uit: “Het voordeel van eerst sturen via ruwvoer is dat het brokverbruik per 100 kg melk zeker niet hoger hoeft te worden. Het is wellicht vreemd dat een mengvoerproducent niet als eerste meer brokken bij de geiten adviseert, maar wij willen de geiten graag gezond aan de melk houden én wij zien graag tevreden klanten die onderaan de streep genoeg verdienen. Wij gaan dus eerst uit van het voer dat de geitenhouder zelf produceert of gemakkelijk toe kan voegen.
We kijken naar het totale plaatje en adviseren een rantsoen op basis van specifieke nutriëntnormen voor duurmelkers. Doel is om de geiten vlot aan de melk te houden, zonder dat ze vervetten. In de ruwvoerplanning kun je hier al rekening mee houden door deze periode de betere graskuilen in te zetten. Verder kun je relatief meer graskuil ten opzichte van mais voeren en eventueel minder zetmeelrijkere (bij)producten verstrekken. Indien nodig kunnen we een speciale brok voor duurmelkers inzetten: Capri Maxima Constant."
Een hoge melkproductie vasthouden vraagt de nodige sturing. Om geiten vanaf half augustus – wanneer de dagen korter worden – goed aan de melk te houden, moet je o.a. aanpassingen doorvoeren in de stal. Streef indien mogelijk naar een stabiel stalklimaat (18–20 graden) en voldoende daglicht (minimaal 16 uur, 200 lux). Daarnaast kun je de voeding bijsturen en overgaan op een duurmelkrantsoen. ForFarmers hanteert binnen haar Capri Feed2Milk voedingsvisie speciale rantsoennormen voor duurmelkers.
Jelle: “Hierbij sturen we op het behoud van melkproductie en conditie. Dit doen we door minder vervettende bestanddelen in het rantsoen aan te bieden, anders zullen duurmelkgeiten te veel in conditie groeien, gaan vervetten en een lagere melkproductie geven. Geiten met een te ruime conditie zijn minder actief, vreten minder en hebben meer kans op andere gezondheidsproblemen. Ook heeft het een financiële component, want te vette dieren zijn minder economisch.”
Speciaal voor duurmelkgeiten heeft ForFarmers de Capri Maxima Constant in haar assortiment. Dit product is voorzien van CLA. Deze toevoeging zorgt ervoor dat er minder van de aangeboden energie in vetweefsel wordt omgezet. Door de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en toevoegingen in Capri Maxima Constant behouden uw duurmelkers hun conditie en productie.
De herfst is begonnen, het is wisselvallig weer, de dagen worden korter en de nachttemperatuur begint al flink te zakken. Omdat een geit een seizoensdier is, heeft zij vanwege de korter wordende dagen en de lagere buitentemperatuur van nature minder drang om melk te geven. Met de juiste management- en voedingsmaatregelen kun je dit echter beperken.
In deze video geeft geitenspecialist Jelle van de Mortel drie tips voor productiebehoud bij duurmelkers.
Er komt minder daglicht binnen in de stal, hierdoor produceert een geit minder prolactinehormonen. Deze hormonen zorgen voor de melkproductie. Om dit te compenseren is 16 uur licht van 200 lux in de stal wenselijk. Check hiervoor het volgende:
Een duurmelkgeit voelt zich het prettigst bij 18 graden Celsius. Wees daarom voorbereid op koude nachten, check regelmatig de weersvoorspellingen en reageer hierop.
Controleer voor de koude-periode of alle deuren en gordijnen goed sluiten en er geen tocht via kieren de stal inkomt.
Als geitenteam willen we onze kennis graag delen, zodat jouw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op jouw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.
Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.
Wil je inzicht in het verdienpotentieel van jouw gehele bedrijfsmanagement: van opfok– en dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij jouw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.