ForFarmers helpt geitenhouders verder met de groep duurmelkers. In dit artikel focussen we op de dekstrategie. Hoeveel geiten moet de bok dekken om je bedrijfsdoelstelling te halen?
ForFarmers helpt u verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met deze dieren en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven uw duurmelkers jaarrond gezond en productief. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk voor u verzameld. In dit artikel focussen we op dekstrategie. Vanaf augustus begint het dekseizoen weer. Bereid deze periode goed voor. Stel jezelf de vraag hoeveel drachtige lammeren er nodig zijn voor vervanging van je veestapel. Dit aantal is je uitgangssituatie.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
Jorg: "Van elke gedekte melkgeit krijg je circa 0,6 verse opfok, maar per bedrijf kan dit sterk verschillen. Bereken dit op basis van je eigen cijfers en betrek je geitenspecialist erbij. Een handig hulpmiddel om vast te stellen hoeveel melkgeiten je moet aandekken, is de leeftijdsopbouw van je veestapel en het percentage uitval. Deze getallen kun je in je managementsysteem terugvinden.
Bereken zelf: aantal geiten in de dekgroep x % dracht = aantal drachtige geiten x worpgrootte = aantal nuchtere lammeren.
Aantal nuchtere lammeren - % uitval x drachtpercentage bij de opfok = aantal nieuwe instroom.
Dit is natuurlijk enorm bedrijfsafhankelijk. Mogelijk heb je meer oudere dieren en daarom wat extra vervanging nodig, of juist jonge dieren dus minder vervanging nodig. Daarnaast kan het zijn dat je stal niet vol zit en je extra geiten nodig hebt om de stalcapaciteit aan te vullen. Het meest ideale is om nog wat extra dragende opfok te hebben, zodat je de lager-producerende melkgeiten kunt vervangen."
In een normale situatie kun je de dekgroep in twee groepen verdelen: lammeren en melkgeiten.
De lammeren wil je het liefst allemaal dragend krijgen, zodat ze daarna melk gaan produceren. Je kunt dus uitrekenen hoeveel lammeren hieruit gaan komen. De rest vul je aan door melkgeiten te laten lammeren.
In de praktijk zien we veel verschillende strategieën. Het ene bedrijf dekt jonge melkgeiten na een jaar, de andere na twee jaar melkproductie. Weer een ander kiest voor laagproductieve dieren, of juist hele duurzame geiten. Dit is per bedrijf verschillend.
Er wordt meestal geadviseerd om je beste geiten te dekken. Ofwel de hoogst-productieve dieren. Je krijgt dan lammeren van goede moeders. Het gebeurt echter ook dat er melkgeiten worden gedekt die zich goed bewezen hebben, maar op productie geen hoogvliegers meer zijn. Je geeft deze dieren als het ware een nieuwe start, hierdoor verleng je de levensproductie en deze geiten leveren vaak ook goede lammeren.
Bekijk voor jouw bedrijf wat de mogelijkheden zijn en streep de voor- en nadelen tegen elkaar weg.
Als je weet hoeveel en welke dieren je gaat dekken, kun je een planning maken hoe je dit gaat doen.
Door bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je de juiste keuzes maken voor de komende lammerperiode. Plan ook een moment om de geiten voor het dekken te scannen op schijndracht.
Je kunt mooie moedergeiten hebben uitgezocht, maar zonder bokken, komen er geen lammeren. De bokken moeten in een korte periode een topprestatie leveren. Besteed dus genoeg aandacht aan deze dieren. Het is belangrijk dat ze goed fit en actief blijven tijdens het dekken. Voer ze eventueel extra bij.
Gebruik één bok voor 25-30 geiten, en zorg altijd voor minimaal twee bokken per groep.
Enkele belangrijke tips:
In de video geeft geitenspecialist Jorg drie tips voor een goede voorbereiding op het dekseizoen.
Als geitenteam willen we onze kennis graag met jou delen, zodat je duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op je bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.
Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.
Wil je inzicht in het verdienpotentieel van je gehele bedrijfsmanagement: van opfok– en dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij je geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.