Provincie Brabant kent een ambitieus transitiebeleid voor de veehouderij. In 2020 moeten alle stallen emissiearm zijn en nieuwbouw moet op 1 januari 2022 gerealiseerd zijn. Aanleiding voor Hanry de Groot uit Lierop om zijn veertig jaar oude stal aan te pakken. Zo is hij op meerdere fronten klaar voor de toekomst.
“Sommige delen van onze stal waren al veertig jaar oud”, vertelt Hanry. “De slijtage was zichtbaar en de looplijnen waren niet ideaal. Met het oog op de toekomstige Brabantse eisen voor emissiearme vloeren en het asbest dat nog in de stal zat, wilde ik alles in één keer aanpakken en heb ik gekozen voor nieuwbouw.”
ForFarmers-dealer Jan van den Boom schakelde FarmConsult in om mee te denken in de plannen. Niels ten Voorde, specialist bedrijfsontwikkeling, regelde de aanvraag voor de milieuvergunning en adviseerde over het stalontwerp. “Een slimme stalindeling met praktische looplijnen vergroten het werkplezier, maar zorgen ook voor beter overzicht en betere prestaties in de stal”, vindt Niels. “Met nieuwbouw heb je de gelegenheid de stal in te richten naar jouw uitgangspunten, ideeën en bedrijfsdoelen. Daar moet je dus vooraf goed over nadenken. En natuurlijk moet de stal toekomst-proof zijn, zodat je er weer jaren mee vooruit kunt.”
Collega Arjan Laarhuis is specialist in het aanvragen van de benodigde subsidies. Hij zorgde ervoor dat het plan direct voldeed aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Bovendien wist hij gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek en vroeg hij succesvol subsidie aan voor asbestverwijdering. “Dergelijke subsidies zijn bijna niet meer weg te denken bij nieuw- of verbouw en zijn bedoeld om de veehouderij een duurzame impuls te geven”, is Arjan van mening. “Die mogelijkheden moet je natuurlijk benutten. De aanvragen zijn vaak complex en daarom help ik veehouders daarbij, zodat de kans van slagen op een succesvolle aanvraag toeneemt.”
Voor de bouwbegeleiding werkt FarmConsult samen met PIT Bouwadvies. Zij begeleiden het bouwproces en nemen zo de veehouder veel operationele zaken uit handen, zodat hij zijn aandacht grotendeels bij de dieren kan houden. Inmiddels draait Hanry al volop in de nieuwe stal. Enthousiast vertelt hij: “Voor de koeien hebben we diepstrooisel ligboxen en er ligt rubber op de roosters. We melken de koeien met twee GEA Melkrobots. Het dak is geïsoleerd met sandwichpanelen wat in de zomer enorm in warmte scheelt. De koeien hebben zo minder last van hittestress, waardoor de productie beter op peil blijft. De melkproductie was al hoog, maar sinds de verbouwing is de deze met 1.500 kg gestegen naar 12.100 kg melk per koe met 3,98% vet en 3,53% eiwit. Ook qua gezondheid gaat het uitstekend met de koeien. De dames werken dus goed mee om de investering terug te verdienen. Kortom: ik ben dik tevreden met de nieuwe stal.”
Plannen voor de toekomst heeft Hanry ook: “Graag wil ik nog zonnepanelen op het dak leggen om zelf in mijn stroom te kunnen voorzien. En misschien koop ik nog wat fosfaatrechten bij om de capaciteit van de melkrobots voor de volle 100% te benutten. Maar met de huidige hoge productie is dat al bijna het geval.”
Heeft u ook plannen voor de nieuwbouw of verbouw van uw stallen? Een goed begin is het halve werk. Laat u vooraf goed adviseren over duurzame oplossingen én een goed werkende stal. FarmConsult heeft hiervoor alle disciplines in huis. Van specialisten in agrarische vergunningen, bestemmingsplanprocedures, subsidies, stalontwerp en klimaatadvies tot advies over mestbewerking, wetgeving en juridische zaken. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel met 0573 28 89 89.