Frank Salomons ziet volop uitdagingen in de vermeerdering

Jonge ondernemende pluimveehouders zijn de toekomst voor de pluimveesector. Een van die ambitieuze ondernemers is Frank Salomons (28) in Bergentheim. Hij breidde het bestaande vleesvermeerderingsbedrijf uit met een tweede bedrijf met moederdieren én met een opfokbedrijf. “De uitdagingen worden anders, maar zo ontwikkel ik me op andere vlakken. Dat vind ik mooi.”

Kennis
Pluimvee
Vleespluimvee
Vermeerdering
Frank Salomons - ForFarmers Nederland

Twee bedrijven erbij in een half jaar

“Het bedrijf draait goed. De resultaten zijn naar tevredenheid en we kunnen er een goede boterham mee verdienen. Dan kun je tevreden achteroverleunen, maar zo zit ik niet in elkaar. Na verloop van tijd gaat de scherpte eraf en dan wil ik weer wat nieuws gaan doen”, vertelt Frank Salomons in de kantine van het vermeerderingsbedrijf in Bergentheim dat hij samen met zijn vader Harko (60) runt. Toen Frank zes jaar geleden in het bedrijf stapte, breidden ze het bedrijf uit met een nieuwe stal (15.000 dierplaatsen) en kreeg het de huidige omvang van 40.000 ouderdieren.

Ontwikkelen als ondernemer

Toen Frank en Harko de bedrijfsvoering goed in de vingers hadden, begon bij Frank het ondernemersbloed te kriebelen. “Vermeerderingsdieren houden is mooi werk, maar ik wil mezelf ook als ondernemer verder ontwikkelen. Ik hoef niet perse de hele dag in de stal te zijn. Het werken met personeel, opleiden van jonge mensen en ook de handel maken het werk voor mij interessant en leuk”, vertelt Frank. De ondernemende pluimveehouder kiest daarom bewust voor uitbreiding van het bedrijf.

Aanvankelijk ging Salomons op zoek naar een tweede bedrijf dat hij zou kunnen kopen. Uiteindelijk kwam het in mei vorig jaar tot de huur van een opfokbedrijf voor 36.000 opfokhennen in Zuidwolde. De dagelijkse leiding van dit bedrijf is in handen van Franks jongere zus Ymke. Al snel daarna, in september 2020, kreeg Frank de kans om een vermeerderingsbedrijf met 22.000 dieren in Langeveen te huren. Dit was een kwestie van snel schakelen. De huur was namelijk inclusief de overname van het zittende koppel. Hij zette de stap en dat pakt tot op heden goed uit. Op het Langeveense bedrijf heeft Salomons een bedrijfsleider.

Opfokken voor PoultryPlus

Bij de afweging om uit te breiden in de opfok hebben de ondernemers uitvoerig van gedachten gewisseld met PoultryPlus, de opfokorganisatie waar ze zelf al jaren de moederdieren afnemen. “Voor ons is het een nieuwe tak en daarom is goede begeleiding extra belangrijk”, stelt Frank. De uitbreiding in opfok betekent niet dat de moederdieren van Salomons automatisch van het eigen opfokbedrijf komen. “Wij fokken op voor PoultryPlus. Zij bepalen waar de hennen naartoe gaan. Dat kan ons eigen vermeerderingsbedrijf zijn, maar alleen als dat net zo uitkomt. De tussenkomst van PoultryPlus zorgt voor een optimale bezetting van alle drie de bedrijven.”

Andere ondernemerskwaliteiten

De afgelopen twee jaar heeft Frank gemerkt dat de opschaling van het bedrijf andere kwaliteiten van hem vraagt. “Je kunt niet meer alles zelf doen. Je moet vertrouwen op de mensen die je in dienst hebt en die pakken het soms net wat anders aan dan je zelf zou doen. Niet beter of slechter, maar anders. Dat moet je kunnen accepteren als je met personeel werkt. Ik concentreer me langzaamaan zelf steeds meer op de hoofdlijnen. Zorgen dat alles goed op elkaar is afgestemd. Dat vind ik leuk en daar ligt mijn interesse.” Zo maakt hij er sport van om tussen de rondes zo kort mogelijk leeg te staan. In Bergentheim lukte het na de vorige ronde om dankzij een super strakke planning in negen werkdagen af te breken, schoon te maken en weer op te bouwen.

Frisse blik van de bedrijfsadviseur

Van zijn adviseurs verwacht hij een frisse blik op zijn bedrijfsvoering. “Hoe loopt het en hoe kunnen we dingen verbeteren. Maar ook: wat zijn de ontwikkelingen in de markt en hoe kunnen we daarop inspelen.” De afgelopen jaren was Bernard van Harn van ForFarmers zijn bedrijfsadviseur. De twee leeftijdsgenoten hebben een goede klik met elkaar waardoor ze elkaar goed scherp konden houden. Inmiddels heeft Gert Hoekerswever het stokje overgenomen. “Eerst vond ik dat wel jammer, maar de overdracht is heel soepel verlopen en met Gert gaat het ook prima. Wat ik merk is dat hij net wat anders tegen dingen aankijkt en andere accenten legt. Zo nu en dan wisselen is helemaal zo slecht nog niet.”

Ambitie om verder te groeien

Is de honger om te groeien met drie bedrijven gestild? Frank: “Ik denk dat je als pluimveehouder mee zult moeten in de schaalvergroting. Ik sta er zeker voor open om verder uit te breiden, maar dat doe ik niet overhaast. De toekomst ligt volgens mij bij eenmansbedrijven, ook gezien de maatschappelijke discussie. Voor mij zit groei niet in omvang maar in aantal bedrijven. Als ik zie hoeveel pluimveehouders geen opvolger hebben, dan verwacht ik dat die mogelijkheden er wel zullen komen. Maar nogmaals: niets overhaast en het moet passen.”

Neem contact op met onze pluimvee specialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA pluimvee