Geen dip meer na een vliegende start

De lammeren hebben een vliegende start, maar hoe gaan ze dat volhouden?

Kennis
Geiten
Lammeren

Hoe zet je een vliegende start goed door?

Onderweg komen we nu veel gemiddeld zwaardere lammeren tegen. De geiten geven meer en zwaardere meerlingen. Dit vergt veel van de melkgeiten, ondersteun ze daarom goed! 

Zwaardere lammeren kunnen iets meer hebben. We zien een vliegende start, maar gaan ze dit ook volhouden? Geitenspecialist Julia Geurts geeft tips om de lammeren gezond te houden.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Verstrek melk in de juiste mengverhouding
  2. Op tijd brok verstrekken is het halve werk
  3. Geen dip meer na een vliegende start
  4. Meer weten?

Julia: "Ik word blij van lammeren die gezond in het hok lopen met een mooie vacht en een duidelijke groeistreep op de rug!"

Julia Geurts 800 800

Verstrek melk in de juiste mengverhouding

De biest zit erin, en dan? De lammeren gaan nu over op melkpoeder. Dit kun je op verschillende manieren verstrekken, maar het is altijd belangrijk dat je de juiste hoeveelheid melkpoeder met de juiste hoeveelheid water mengt. Volg daarbij ons advies. Bij de drinkautomaat kijk ik samen met de ondernemer of de automaat goed is afgesteld.

Kijk ook goed naar de watertemperatuur van de automaat. Deze heeft het liefst een temperatuur tussen de 43°C en 45°C. Hierbij mengt het melkpoeder goed en drinken de lammeren de melk op de juiste temperatuur. Bij twijfel is het verstandig om de automaat te checken. Zie je diarree of natte hokken, kijk dan als eerste of de automaat goed staat afgesteld.

Voor de bokken is het belangrijk dat ze vlot een goede rug erop krijgen en op tijd naar de slacht kunnen. Bij de geitjes is het van belang dat we ze goed laten groeien en vanaf de start al de lengte meegeven, maar ook opletten dat ze niet vervetten.

Op tijd brok verstrekken is het halve werk

Bij de geboorte is het lam een zuigeling, we moeten er naartoe dat ze een herkauwer wordt. Dit betekent dat de pens zich moet gaan ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat je erover nadenkt wat je voert. Voor een goede pensontwikkeling is bijvoorbeeld het zetmeelniveau van belang. Voer je te veel of te weinig zetmeel, dan kan de pens zich niet optimaal ontwikkelen. We zien dus graag een goed uitgebalanceerd voer voor de lammeren liggen, ook al eten ze er nog weinig van.

Begin op tijd met het verstrekken van brok (bijvoorbeeld Vita Capri Pensstart) naast de melk. Hoe eerder hoe beter, maar als stelregel hou ik meestal drie dagen na het onthoornen aan.

Zorg er ook voor dat de lammeren water kunnen drinken. Als er geen water in het hok is, zal de voeropname van de lammeren minimaal blijven.

Geit gebooorte vliegende start

Geen dip meer na een vliegende start

Hoe bereid je de lammeren goed voor op het speenmoment? Er worden nu zwaardere lammeren geboren, dit kan betekenen dat ze eerder op speengewicht zijn. Het liefst zien we dat de lammeren 14 kilogram wegen op het moment van spenen. Ze kunnen dan net wat meer hebben. Daarnaast moeten ze minimaal 7 weken oud zijn. Bij jongere geitjes is de pens onvoldoende ontwikkeld. Wanneer je ze al vroeg van de melk haalt, kunnen zij hun pens niet goed genoeg benutten en zullen zij een grotere speendip hebben. Naast gewicht en leeftijd is de voeropname ook een mooi ijkpunt, want het liefst zien we dat ze rondom spenen 200 gram brok opnemen. Dit wordt niet altijd gehaald, maar toch is het belangrijk om hier wel naar te streven.

Bereid je lammeren rustig voor op het speenmoment. Dit kan bijvoorbeeld door twee weken voor het spenen minder speentjes te plaatsen per lam en/of nieuwe, stugge spenen of langere slangen te plaatsen.

Verander niet te veel

Het spenen is vaak een lastig moment en je wilt dat de overgang zo klein mogelijk is voor het lam. Verander daarom niet te veel, één ding tegelijk is genoeg. Indien nodig stel ik samen met de geitenhouder een speenprotocol op. Door een paar kleine dingen aan te passen, zorgen we er samen voor dat de lammeren gemakkelijk de overgang van melk naar vast voer maken.

Meer weten?

Wilt u meer adviezen over de opfok? Of heeft u een andere vraag aan onze geitenspecialisten? Neem contact op met uw specialist, accountmanager, Klantenservice Herkauwers of regionale ForFarmers dealer.