Hoewel gisting tijdens brood- en bierbereiding gewenst is, geldt dit niet voor het maken van brijvoer voor varkens. De ontwikkeling van gisten brengt een aantal nadelige effecten met zich mee.
Door gisting wordt de brij minder smakelijk, wat een daling in voeropname tot gevolg heeft. Sander Donkers, HomeMiXX-specialist bij ForFarmers legt uit: "Gisten zetten nutriënten van het dier om in CO2, water en soms een beetje alcohol. Droge stof en goede voedingsstoffen gaan verloren. Door gisting zullen de voederwaarde, de beschikbare nutriënten en de verteerbaarheid van de brij lager zijn. Uiteindelijk kan dit zelfs gezondheidsproblemen bij varkens veroorzaken."
De oorzaak kan zich op verschillende plaatsen bevinden. Zo blijkt uit de resultaten van de hygiënecheck dat de stuurvloeistof in maar liefst 1 op de 3 analyses te veel gisten bevatte. "Ga via onderstaand schema stap voor stap na waar de broeihaard zich bevindt. Pak het probleem direct aan en pas zo nodig het hygiëneprotocol aan", is het advies van Sander Donkers.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.