Het belang van de juiste stalverlichting voor zowel leghennen als pluimveehouders

Onderzoek toont aan dat stalverlichting de ontwikkeling, beweeglijkheid en het gedrag van een leghen sterk beïnvloedt. Het is daarom van belang om de verlichting in orde te hebben voor het dierwelzijn en zeker ook voor optimale legprestaties. Maar, hoe doe je dat? Met een goed verlichtingsplan creëer je een optimale leefomgeving voor de leghennen en voorkom je stress, agressief gedrag en pikkerij. Zo verlicht je tegelijkertijd het bedrijfsmanagement. Onze pluimveespecialisten zijn dankzij de Poultry Academy goed op de hoogte en helpen je graag.

Op 24 januari was het opnieuw tijd voor de Poultry Academy. Dit is een onderdeel van het interne opleidingsprogramma voor ons legpluimveeteam. Door deze academie borgen we een goed kennis- en vaardigheidsniveau, zodat onze pluimveespecialisten onze klanten elke dag weer van het best mogelijke advies kunnen voorzien. Deze keer stond o.a. het thema verlichting op de agenda. Heb je behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van een goed verlichtingsplan? Vraag jouw specialist naar zijn of haar advies.

Kennis
Pluimvee
Legpluimvee
Bron HATO Agricultural Lighting wit licht

Het belang van de juiste stalverlichting

Optimale verlichting voor het dier…

  • …optimaliseert het zicht van de hen
  • …zorgt ervoor dat de hen eenvoudig water en voer kan vinden
  • …zorgt voor comfort en een optimale leefomgeving voor de leghennen
  • … draagt bij aan het dierwelzijn en voorkomt stress, agressief gedrag en pikkerij


Optimale verlichting voor de pluimveehouder…

  • …verbetert de legprestaties van de hennen (met bijvoorbeeld minder buitennest eieren)
  • …verlaagt de kosten wanneer je kiest voor energiezuinige apparatuur dat lang mee gaat waardoor je ook bijdraagt aan het milieu


Door goede verlichting die aansluit op de behoefte van de hen, draag je bij aan de diergezondheid en daardoor de legprestaties. Al met al verlicht je zo het bedrijfsmanagement.

Wist je dat: kippen grote ogen met veel lichtgevoelige cellen hebben? Daarom zijn ze extra gevoelig voor lichtkleuren en -flikkeringen. Kippen zien anders dan mensen. Wat in onze ogen goed lijkt, kan een kip anders ervaren. Dit onderstreept het belang van de juiste stalverlichting.

Tips van onze pluimveespecialisten

  1. Stem de verlichting in de legstal af op de verlichting in de opfokstal. Dit zorgt voor minder stress in deze toch al stressvolle periode voor de hennen. Let hierbij vooral op het lichtspectrum en de lichtintensiteit. Kippen kunnen namelijk kleuren in wit licht onderscheiden.
  2. Voorkom dat de lampen knipperen. Een kip registreert lichtflikkeringen die voor ons mensen niet zichtbaar zijn en ziet dit als mogelijke bedreiging. Voorkom stress en nervositeit onder de dieren en kies voor flikkervrije verlichting. Let op dat wanneer het licht gedimd wordt, ook flikkeringen kunnen ontstaan. Controleer dit met enige regelmaat.
  3. Kies bij standaard stalverlichting voor een kleurtemperatuur niet hoger dan 3000 Kelvin. In dit spectrum zit voldoende rood, voor goede legprestaties van de hen.
  4. Meten = weten. Meet in Gali-lux en niet in lux. Zo ondervang je ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel.

Vragen of meer info over stalverlichting?

Wil je meer weten over verlichting, ben je op zoek naar extra tips of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met jouw pluimveespecialist of onze klantenservice. Hij of zij kan met je meekijken om te zien waar verbeterpunten, zodat je met je leverancier van de stalverlichting een verbeterplan kunt maken.