Coccidiose is een besmettelijke en veelvoorkomende darmaandoening bij lammeren. Naast longaandoeningen is coccidiose het grootste probleem in de opfok. Hoe herken je de ziekte en belangrijker nog: wat kun je doen om besmetting te voorkomen? Melkgeitenspecialist Julia Geurts geeft antwoord.
“Coccidiose is een darmaandoening die wordt veroorzaakt door de veel voorkomende Eimeria-parasiet. Een lam raakt besmet door de opname van de eitjes van de parasiet. Dat kan via de bek of door direct contact met besmette ontlasting. Coccidiose veroorzaakt veel schade aan de darmwand, waardoor besmette lammeren achterblijven in groei.”
“Zie je lammeren met diarree, een ruw haarkleed, een magere rug en hangende buikjes? En in een later stadium donkere, zwarte diarree? Dan zou coccidiose wel eens de oorzaak kunnen zijn. Raadpleeg je veearts en stuur in overleg een mestmonster in voor uitsluitsel.”
“Het begint met een goede hygiëne en weerstand. Dus schone drink- en voerbakken en fris strooisel. Kies als strooisel liever voor vlas dan tarwestro en begin op tijd met brok voeren, zodat ze minder van de vloer eten. Voorkom overbezetting van de hokken, zorg voor een goed en constant stalklimaat en houd jonge en oudere lammeren gescheiden. Gebruik bedrijfsspecifieke laarzen, reinig deze grondig en werk van jong naar oud. En bescherm de pasgeboren lammeren met geitenbiest als de gezondheidsstatus dit toelaat (geen para-tbc en vrij van cae) en biestverstrekking mogelijk is.”
“De parasiet gedijt goed op een zetmeelrijk rantsoen, dus pas daar mee op. Rantsoensamenstelling is echter maatwerk. Overleg met je geitenspecialist wat op jouw bedrijf de beste voeraanpak is om jouw lammeren extra te ondersteunen en een groeidip zo veel mogelijk te beperken.”
“Behandeling is mogelijk met meerdere middelen die via de bek worden gegeven. Neem altijd contact op met je veearts om de beste behandeling voor jouw bedrijf te bepalen.”