"Hygiënisch werken is belangrijk voor gezonde lammeren”

Nieuws
Geiten
Petrarene Schouten - ForFarmers Nederland

Petra en René Schouten uit Langbroek (Utrecht) zijn nu twee jaar eigenaar van een melkgeitenhouderij met 900 geiten. Daarvoor werkte René in de witvleeskalverhouderij, maar in 2018 hebben ze een bestaand geitenbedrijf gekocht. “In de 1,5 maand voordat de lammerperiode begon, hebben we de biestruimte nog aangepakt. Daarna was het gewoon ervaren wat er allemaal op ons afkwam”, vertelt Petra Schouten. “En dat was best pittig, want we zagen veel longproblemen en uitval bij de lammeren.”

Dit bleek te liggen aan een verkeerde ventilatie in de opfokstal. De ondernemers hebben deze stal dus in 2019, toen alle opfoklammeren naar de andere stal waren, flink onderhanden genomen. “We hebben de inrichting eruit gesloopt, zodat we een nieuwe indeling konden maken. Tegen het plafond kwam isolatie en we hebben verschillende hokken gecreëerd. In totaal kunnen er 300 tot 350 lammeren (jonger dan zes maanden) in deze stal. De kunststof hokafscheiding hebben we tweedehands gekocht van een varkenshouder.”

Uniek ventilatiesysteem

Ook is de opfokstal in 2019 voorzien van een uniek ventilatiesysteem, gebaseerd op overdruk. In de stal hangt een luchtslang met aan de bovenkant kleine gaatjes. De verse buitenlucht komt binnen in een tussenruimte en wordt daar voorverwarmd. Dan komt het via de luchtslang de stal in en wordt het er aan de bovenkant uitgedrukt, waarna de opgewarmde lucht langzaam naar beneden zakt. Petra: “Dit geeft een aangenaam klimaat bij de lammeren. Een goedwerkende ventilatie houdt de lammeren gezond: we hebben vorig jaar geen longkuur in hoeven zetten. We zijn vol lof over dit systeem van Veko! En een pluspunt is dat het geen duur systeem is. Zo blijkt maar weer, iets dat goed werkt, hoeft echt niet duur te zijn.”

Foto's van de opfokstal met ventilatiesysteem

Luchtinlaatventilatiesysteem Ventilatiesyssteemopfokstal Ventilatiesysteemopfokstal2 Pasgeborenlam Opvangjongelammeren Etendelammeren Lammereninopfokstal

Hygiënisch werken

De ondernemers hechten veel waarde aan een goede hygiëne. Zo zit er geen deur tussen de melkgeitenstal en de opfokstal, want dan is het heel verleidelijk om snel van de ene stal naar de andere te lopen. “Iedereen die naar de opfokstal wil, moet eerst door de hygiënesluis en daar laarzen, overall en handschoenen aantrekken. Hygiënisch werken is goed voor de lammeren, we zien weinig uitval. Voor de pasgeboren lammetjes maken we gebruik van een doorgeefluik tussen beide stallen, René brengt ze vanuit de geitenstal via dit luik naar mij.”

Petra neemt alle werkzaamheden in de opfokstal op zich, zij doet dit samen met een aantal inleenkrachten. Ze wegen de pasgeboren lammeren, ontsmetten hun navels en geven de lammeren minimaal drie keer biest (200 – 150 – 150). “Het liefst geitenbiest, maar als de moedergeit niet genoeg geeft, kan ik terugvallen op koeienbiest. Deze haal ik bij melkveehouders bij ons uit de buurt.”

Inzet van voeders

Na de biestperiode worden de lammeren met vijf á zes bij elkaar in een kist gezet. Hier leren ze drinken via een speen. Na een paar dagen gaan ze naar een groepsruimte van zo’n twintig lammeren. Petra: “De eerste tien tot veertien dagen voeren we VitaMilk Capri Max, daarna gaan we over op VitaMilk Capri Solide. We zien dat de lammetjes vlot en probleemloos opstarten op VitaMilk Capri Max.”

Vanaf drie weken leeftijd wordt de Vita Capri Pensstart (brok) verstrekt. Dit jaar gaat Schouten op advies van hun ForFarmers-geitenspecialist ook wat gehakseld stro en een beetje Vita Topfit over de brok verstrekken, met als doel dat ze nog eerder gewend zijn aan de opname van brok.

Geitenspecialist Jan de Kort adviseert de ondernemers bij de inzet van de voeders. Ook zorgt Jan voor een goede opfokevaluatie. Dit is een gesprek die hij heeft samen met de ondernemers en de bedrijfseigen dierenarts, waaruit dan een plan van aanpak volgt voor komend lammerseizoen. Alle belangrijke punten uit de opfok worden besproken: wat ging er goed, wat kan er beter? Dankzij dit gesprek heeft iedereen (geitenhouder, voeradviseur en dierenarts) de neus dezelfde kant op. Jan: “Via de opfokevaluatie maken we goede afspraken met elkaar en managen we de verwachtingen. Dit helpt de ondernemers verder bij het optimaliseren van hun bedrijfsvoering.”