In vier stappen naar gefermenteerd voer voor biggen en zeugen

Wat is er nu vervelender dan mooie, zware biggen spenen die vervolgens niet goed opstarten na het spenen? Het blijft een uitdaging om biggen goed voor te bereiden op de periode waarin de moedermelk wegvalt. De fermentatie-aanpak van ForFarmers kan de biggen door deze periode heen helpen. 

Wil jij de voordelen benutten van gefermenteerd voer voor je biggen en zeugen? Maar is investeren in een grootschalige fermentatieinstallatie een brug te ver? Dan is FERM4FARM COMPACT geknipt voor jouw bedrijf. Hoe werkt dit concept en wat levert het op?

Kennis
Varkens
Zeugen
Biggen
HomeMiXX
Biggen met brijvoer Header news - ForFarmers Nederland

Stap 1: Mix warm water met het granenmengsel en de actieve bacteriën

In de mini-fermentor meng je warm water, Nutriferm granenmengsel en de actieve bacteriestam Fermhealth. Werk hierbij hygiënisch en volgens een vaste volgorde. Het fermenteren zelf neemt 24 uur in beslag. Hierna is de zetmeel hoofdzakelijk omgezet in melkzuur en is het aantal melkzuurbacteriën enorm gestegen. Zo ontstaat een goed verteerbaar, smakelijk, zuur en goed geconserveerde fermentmix. Deze blijft enkele weken houdbaar en is in te zetten op zowel droogvoer- als brijvoerbedrijven.

Stap 2: Meng de fermentmix met het biggenvoer

Voeg de fermentmix toe aan de prestarter en speenvoeders, zo'n 5-10% van de totale voergift. Maak elke ochtend een vers mengsel van voer en fermentmix aan. De ontsloten granen, melkzuur en melkzuurbacteriën bevorderen een stabiele darmflora en zorgen dat coli’s geen kans krijgen bij de biggen. Het gevolg is minder darmschade en speendiarree. Dit resulteert in een hogere groei, lagere uitval en uiteindelijk een lager medicijngebruik.

Stap 3: Verstrek de fermentmix direct aan de zeug

Voer de fermentmix rechtstreeks aan de zeug rondom werpen, ze nemen het zeer goed op. Geef 1 liter/zeug/dag vanaf installen in het kraamhok tot enkele dagen na werpen. Je ziet fittere zeugen, smeuïge mest, een vlot afbigproces en fittere biggen bij geboorte. De melkzuurbacteriën en het melkzuur werken ook tegen ongunstige bacteriën in de darmen van de zeug, waardoor de diarreedruk rond de geboorte ook zal afnemen.

Stap 4: Geef de pasgeboren biggen pure Fermhealth

Voer de actieve bacteriecultuur Fermhealth ook in pure vorm aan de pasgeboren biggen. Doe dit direct na de geboorte. Hiermee verklein je de kans op geboortediarree en voorkom je schade aan de darmen van de pasgeboren big.

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens