Klimaat bij biggen: praktische tips

Een stal is in de eerste plaats bedoeld om het klimaat en de weersinvloeden voor onze biggen te reguleren. Bij zowel nieuwbouw als een bestaande stal loont het om goed na te denken over het klimaatsysteem en dit goed in te regelen om te streven naar optimale resultaten. In dit artikel geven we je praktische tips.

Kennis
Varkens
Biggen
Biggen header - ForFarmers Nederland

Het klimaat moet letterlijk dag en nacht top zijn. Helaas zien we in de praktijk dat dit niet altijd zo is. Deze 5e stap van het VIDA 6-stappenplan valt dan ook onder de ‘onderschoven kindjes’. Met een goed klimaat zal de big minder vatbaar zijn voor ziektes en presteren de dieren uiteindelijk beter.

In dit artikel over klimaat behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Klimaat bij biggen: wat zijn de belangrijkste aspecten?
  • Type ventilatiesystemen: welke bestaan er en wat zijn de voordelen?
  • 5 praktische tips voor een goed klimaat bij biggen
  • Hoe stel je de klimaatcomputer goed in?
  • Klimaatcontrole: hoe gaat dit in zijn werk?

Klimaat bij biggen: wat zijn de belangrijkste aspecten?

Om de biggen optimaal te laten presteren is het belangrijk om goed na te denken over het klimaat bij biggen. Het klimaat moet 24 uur per dag optimaal zijn en tocht moet te allen tijde voorkomen worden. Een afwijkend klimaat heeft nadelige effecten op de gezondheid van de biggen, zoals hoesten, niesen, rode ogen, neusvloeiing en agressie. Dit resulteert in een lagere groei. Jan van den Brink, klimaatspecialist bij FarmConsult, heeft al veel varkenshouders van effectieve klimaatadviezen voorzien en geeft hieronder aan wat de belangrijkste aspecten zijn.

  • Luchtinlaat
    Er bestaan handmatige en geautomatiseerde luchtinlaatsystemen. Een goed luchtinlaatsysteem zorgt ervoor dat windinvloeden worden uitgesloten en dat het niet onnodig koud wordt in de afdeling. “Met een systeem dat goed regelbaar is zijn windinvloeden buiten de stal te houden. Het systeem past het ventilatieniveau aan bij temperatuurschommelingen. De ventilatie loopt bijvoorbeeld automatisch terug bij de koude nachten van dit moment”, aldus Jan van den Brink. “Steeds vaker wordt inkomende lucht geconditioneerd met teruggewonnen warmte van de luchtwasser. Dit zwakt temperatuurschommelingen af, bespaart stookkosten en de relatieve luchtvochtigheid wordt makkelijker beheersbaar.”
  • Luchtverdeling
    De luchtverdeling over de hele lengte van de afdeling moet kloppen. Het is belangrijk dat het ventilatiesysteem voldoet aan het eisenpakket. Controleer de instellingen van de klimaatcomputer en let op de plaats van de voeler. Kijk met een CO2-meter of je niet te veel of te weinig ventileert. De minimum ventilatie moet voldoende hoog zijn om voldoende verse lucht in de afdeling te krijgen. Dit is belangrijk om de diverse gassen, zoals CO2 en ammoniak in de stal zo laag mogelijk te houden. Neem contact op met je specialist om de luchtverdeling en instellingen goed na te kijken.
  • Temperatuur
    Naast de ruimtetemperatuur is het belangrijk om specifiek op de vloertemperatuur te letten. “De ruimtetemperatuur is vaak wel op orde, maar in de praktijk wordt er weinig gelet op de vloertemperatuur”, geeft Jan van den Brink aan. De vloertemperatuur moet bij het spenen minimaal 30 graden zijn en maximaal 32 graden. Bij een bolle vloer met vloerverwarming kan de vloer op temperatuur komen, onafhankelijk van de afdelingstemperatuur. Bij een volledig roostervloer moet de afdelingstemperatuur ver van tevoren opgestookt worden, afhankelijk van de weersinvloeden.

Naast deze aspecten is het van belang dat de afdelingen droog zijn als de biggen opgelegd worden. Zorg voor voldoende tijd tussen het schoonspuiten en het opleggen van de biggen. Frank Haanschoten, biggenspecialist, geeft meer praktische tips in zijn FFlog.

Type ventilatiesystemen: welke bestaan er en wat zijn de voordelen?

Iedere varkensstal heeft een ventilatiesysteem. Welk systeem gebruikt wordt is afhankelijk van de huisvesting van de biggen en de wensen van de ondernemer. Hieronder leggen we uit welke systemen er zijn:

  • Plafondventilatie
    De inkomende lucht wordt maximaal gemengd met de afdelingslucht voordat het bij de biggen komt.
  • Grondkanaalventilatie
    Veel inhoud in de afdeling wordt behouden, doordat de ventilatie onder de vloer zit. De lucht komt fris bij de biggen. Let op het risico op tocht.
  • Voergangventilatie
    Een relatief goedkoop systeem en kan eenvoudig ingebouwd worden in bestaande voergangen.
  • Combiventilatie
    De lucht komt via een sleuf of buizen op de voergang. De warmte van het verwarmingssysteem mixt met de inkomende lucht.

Ieder systeem kan goed functioneren als het voldoet aan de eisen. Vaak is het met kleine aanpassingen mogelijk een systeem goed te laten functioneren. Neem contact op met je specialist om de mogelijkheden te bespreken of om de instellingen goed na te laten kijken.

5 praktische tips voor een goed klimaat bij de gespeende biggen

In onderstaande video geeft Frank Haanschoten, biggenspecialist van ForFarmers, 5 praktische tips voor een goed klimaat bij de gespeende biggen:

Frank geeft de volgende tips:

  • Afdeling is op temperatuur voordat de biggen in de afdeling komen
  • Stel de klimaatcomputer goed in
  • Kijk naar het liggedrag van de dieren
  • Sluit windinvloeden uit
  • Kies een goede plek voor de voeler

Wil jij het klimaat bij jouw gespeende biggen eens na laten kijken? Laat je gegevens achter onderaan deze pagina.

Hoe stel je de klimaatcomputer goed in?

Om de klimaatcomputer goed te laten functioneren moet deze op de juiste manier worden ingesteld. Stel de volgende aspecten goed in:

  • Begin temperatuur ventilatie
  • Verwarming: ruimte- en vloerverwarming
  • Bandbreedte: maak deze afhankelijk van de buitentemperatuur om tocht te voorkomen
  • Minimum ventilatie
  • Maximum ventilatie

De instellingen zijn afhankelijk van de situatie in de stal. Neem hiervoor contact op met je specialist.

Klimaatcontrole: hoe gaat dit in zijn werk?

Vaak wordt er gedacht dat het voldoende is om de instellingen van het klimaatsysteem goed na te kijken. Echter wordt er tijdens een klimaatcontrole ook gelet op de luchtinlaat en de luchtverdeling. Daarnaast is er oog voor de omgeving. Met een klimaatcheck, uitgevoerd door FarmConsult, voorkom je nadelige effecten door klimaat. Vaak komen er eenvoudig uit te voeren verbeteringen naar voren, waardoor uiteindelijk de dieren beter presteren. Heb je twijferls over het stalklimaat bij de biggen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een specialist.

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens