Wie in de zomer de resultaten op peil wil houden en het effectief wil aanpakken, kiest voor koeling of conditionering van de varkensstal. Klimaatspecialist Jan van den Brink van ForFarmers FarmConsult heeft hier inmiddels veel ervaring mee. Wat zijn de opties en welke tips heeft Jan bij stalkoeling?
Jan van den Brink weet waar hij over praat. Hij startte zijn loopbaan als specialist in de varkenssector, maar heeft zich jaren geleden al gespecialiseerd in klimaatadvies in de veehouderij. Vanuit FarmConsult, de adviestak van ForFarmers, voorziet hij vele bedrijven van effectief klimaatadvies bij nieuwbouw en aanpassingen.
“Conditionering van een stal is het meest ideaal”, geeft Jan aan. “Dan kan je een stal verwarmen en koelen en de koude en warme pieken van de dag goed afvlakken. Hier hangt echter een flink prijskaartje aan. Een andere optie is koeling. Door de inkomende lucht te koelen met nevel haal je al gauw een graad of 6 à 7 van de staltemperatuur af. Dit kan ook bij een bestaande stal toegepast worden.”
Conditionering van de lucht werkt als volgt: “Door een grote radiator stroomt water van de luchtwasser”, legt Jan uit. “De binnenkomende lucht komt hier doorheen. In de winter warmt de radiator de binnenkomende lucht op en in de zomer koelt het de lucht. Een groot voordeel van conditionering is dat de luchtvochtigheid in de stal voldoende laag blijft. Koele lucht bevat immers minder vocht en deze methode van koelen voegt geen vocht toe aan de binnenkomende lucht. De gevoelstemperatuur is zo voor de varkens aangenamer.”
De meest gangbare vorm van stalkoeling is koeling met hogedruknevel bij de luchtinlaat. Dit is ook bij bestaande stallen in te passen en is prijstechnisch al snel interessant. “Het koelen van de kraamstal heeft de hoogste prioriteit”, is Jan van mening. “Lacterende zeugen hebben 's zomers al gauw last van hittestress met een dalende voeropname en mindere melkgift als gevolg."
In dit artikel lees je meer over het effect op technische resultaten. "De kunst is om maximaal water te verdampen", gaat Jan verder. "Dan kun je de inkomende lucht met 6 tot 7 graden Celsius koelen.” Toch ziet hij ook situaties waar de installatie niet goed is aangelegd of verkeerd wordt gebruikt.
Foto's onder: damwand luchtinlaat (l.) en een voorbeeld van een nozzel.
Wil je checken of de klimaatinstellingen voor de zeugen en biggen op jouw bedrijf optimaal zijn? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van koeling? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.