Mais voor de geit, dit is het moment van de waarheid

Mais voor geiten telen, oogsten en inkuilen vraagt vakmanschap. De mais moet namelijk een niet te hoog zetmeelgehalte en een goede verteerbaarheid hebben. Teveel zetmeel vergroot de kans op verteringsproblemen bij de geiten. Ook mag er geen broei in de kuil zitten, want dat vermindert de drogestofopname en verhoogt het risico op een slechte vertering. In beide situaties treedt productiedaling op.

Nieuws
Geiten

Voor geiten streven we naar mais met een drogestofpercentage van 32-34%. Warm, droog weer kan de afrijping versnellen. Het weer heeft veel invloed gehad op de kwaliteit van de mais. Dit kunt u niet beinvloeden, maar door het juiste oogstmoment en de oogstmethode te bepalen, kunt u nog veel invloed uitoefenen op het succes van uw maiskuil.

Tips voor goede mais


Tip 1: Bepaal het juiste oogstmoment

Om het juiste oogstmoment te bepalen moet u voelen hoe droog de korrels zijn. Breng dus regelmatig een bezoek aan uw maispercelen. Ook zijn er diverse apps beschikbaar die u helpen bij het vaststellen van het actuele drogestofpercentage van uw mais.


Tip 2: Bepaal de haksellengte

Voor een goede benutting van de mais is hakselen op 6 mm tot 8 mm ideaal. Haksel drogere mais op 6 mm, wat nattere mais op 8 mm. Zorg daarbij voor een goed afgestelde korrelkneuzer, we zien het liefst korrels die gevierendeeld zijn; deze fijne korrels komen bij de geit in de pens vrij, daar kan ze de mais het beste benutten.


Tip 3: Zorg voor een goede conservering

Voor een goede conservering is schoon werken en goed vastrijden een must. Zorg dat de maiswagens schone banden hebben en de aanvoerroute naar de kuil schoon is. Een gelijkmatige verdeling en verdichting op de kuil is essentieel, door de chauffeur op de kuil wordt de snelheid bepaald. De afmeting van de kuil moet passen bij een voersnelheid van 1,5 à 2 meter per week. Met het inkuilmiddel SiloSolve FC kunt u de conserveringsverliezen verder beperken, omdat de conservering sneller en efficiënter verloopt. Daarnaast werkt het product broeiremmend, hierdoor blijft de kuil tot vier keer langer vrij van broei. SiloSolve FC zorgt voor een frisse kuil en behoud van voederwaarden.


Tip 4: Dek de kuil snel luchtdicht af

Na het inkuilen is het belangrijk om de kuil snel luchtdicht af te dekken. Gebruik bij het afdekken onderfolie om de kuil goed luchtdicht af te sluiten. Voor extra gewicht kunt u eventueel een nat bijproduct als toplaag gebruiken. Vervolgens moet de kuil minimaal zes weken dicht zitten om te conserveren. Het zetmeel verandert naarmate het langer in de kuil zit, de bestendigheid neemt af. Onze geitenspecialisten houden hier rekening mee bij de samenstelling van de rantsoenen.


Nog vragen?

Neem contact op met onze specialisten, zij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes.