De vraag naar blauwe kruislingvaarzen is groot. Wil je weten of het afmesten van kruislingvaarzen iets voor jou is en waar je dan op moet letten? We lichten het toe in dit artikel.
De vraag naar in Nederland geproduceerd vlees groeit. De Nederlandse consument is steeds bewuster bezig met de herkomst van vlees en hecht meer aan duurzaamheid en korte ketens. Groot voordeel van het houden van kruislingvaarzen is dat het relatief weinig tijd en arbeid vraagt. Voor een gestopte melkveehouder kan het houden van kruislingvaarzen interessant zijn, want grote aanpassingen in de stal zijn niet nodig.
Vleesveespecialist bij ForFarmers Jeroen Sleeman: ‘Met kruislingvaarzen is door meerdere factoren een goed saldo te halen. Veel gestopte melkveehouders kiezen er bijvoorbeeld voor vleesvee te gaan houden. Zo is de stal niet leeg én houden ze dagelijks werk. Ook voor iemand die op een andere manier vleesvee houdt, kan dit interessant zijn. Iedere situatie is anders. Neem gerust contact op als je meer wilt weten over wat bij jouw situatie past.’
De aanvoerleeftijd van de dieren ligt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Op een leeftijd tussen de 17 en 21 maanden worden de dieren geslacht.
Het rantsoen van kruislingvaarzen bestaat uit gras, mais en een specifiek vleesvee-krachtvoer. Een belangrijke voorwaarde om met afmesten van kruislingvaarzen te starten is het hebben van goed (eigen) ruwvoer. ‘Sleeman: ‘De voederwaarde-analyses van je mais en gras moeten kloppen. Let er ook op dat je goede kalveren aankoopt. Wees alert op leeftijd-gewicht en kijk goed welke kruislingen je koopt. Belangrijk is dat je je goed laat adviseren.’
Wil je meer weten of heb je vragen? De vleesveespecialisten ForFarmers denken graag én vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden binnen jouw situatie. Neem contact op met jouw specialist, accountmanager of regionale ForFarmers dealer. Zij kunnen je gericht adviseren.