Persbericht

Melkveebedrijf Meijer wint Agroscoopbokaal Melkvee 2024

Hoogste stijger in kilogrammen vet en eiwit.

Nieuws
Melkvee
Melkveevoeding
Ruwvoer
Familie Meijer winnaars Agroscoop Melkvee 2024 - ForFarmers Nederland

Foto: Familie Meijer, v.l.n.r. Joost, Janine en Hans Meijer


Duidelijk doel voor ogen

Melkveehouder Hans Meijer en zijn zoon Joost uit het Overijsselse Geesteren hebben een duidelijk doel voor ogen: met een duurzame veestapel groeien naar een melkproductie van 1,2 miljoen liter per jaar. Mét behoud van de vet- en eiwitgehalten. De productiestijging moet gedeeltelijk voortkomen uit het optimaliseren van de productie per koe. Daarnaast wil het bedrijf op een gezonde manier groeien in het aantal koeien.

In 2023 werd qua optimalisatie een hele knappe stap gezet: de melkproductie steeg gemiddeld met 0,8 kg per koe per dag, (naar een melkproductie van 10.140 kg) en de gehalten namen zelfs toe met 0,04% vet en 0,02% eiwit (naar 4,40% vet en 3,61% eiwit). Dit resulteerde in een stijging van 56 kg vet en eiwit per koe per jaar. Een topprestatie waarmee Melkveebedrijf Meijer de Agroscoopbokaal Melkvee 2024 wint. En dat terwijl het bedrijf in juni 2023 ook nog een grote verandering doormaakte: de melkput werd ingeruild voor twee melkrobots.

Proactief werken, problemen voorkomen

“We sturen op een gezonde veestapel met een hoge gemiddelde leeftijd. Problemen voorkomen was al belangrijk, maar is met de komst van de melkrobots extra belangrijk geworden”, vertelt Hans. ”We werken volgens vaste protocollen, met vaste dagen voor het bekappen en droogzetten. Ook voor dagelijkse stalwerkzaamheden hebben we vaste momenten.” Om de infectiedruk laag te houden, is er veel aandacht voor stalhygiëne. De robots worden dagelijks schoongemaakt en de ligboxen 3-4 keer per dag gecontroleerd. Mestrobots houden de roosters schoon

Een goede start voor kalf en koe

“Een van de belangrijkste zaken waar wij afgelopen jaar aan hebben gewerkt is het transitiemanagement”, aldus Joost. “De droge koeien krijgen een apart droogstandsrantsoen en we voeren een brok met calciumbinder in de laatste weken voor afkalven. Hierdoor starten de koeien beter op en zijn er nauwelijks gezondheidsproblemen. Ook de biestkwaliteit is heel erg verbeterd en dat zorgt voor een sterke start van onze kalveren.”

Beter mengen zorgt voor minder selectie

Naast het voorkomen van gezondheidsproblemen, is het voermengproces op het melkveebedrijf afgelopen jaar geoptimaliseerd. “We hebben de laadvolgorde aangepast, gekozen voor meer omwentelingen per minuut, we voegen naar behoefte water toe voor plak en mengen langer”, legt Joost uit. Doordat de koeien niet kunnen selecteren, is de voeropname over de dag veel constanter en gaat de effectieve vreettijd omhoog. Hierdoor hebben koeien meer tijd om te liggen en te herkauwen, wat resulteert in een hogere productie.

Duidelijk ruwvoerteeltplan, hoge benutting

Op het gebied van ruwvoerteelt werken de veehouders volgens een vast plan, dat zorgt voor een efficiënte ruwvoerbenutting met 16,06 kg meetmelk uit ruwvoer en een relatief laag krachtvoerverbruik: 25,44 kg/ per 100 kg meetmelk. “We hebben een duidelijk bemestingsplan en sturen op een wat droger product”, vertelt Hans: “Ik vind het heel belangrijk dat alles binnen 48 uur na het maaien in de kuil zit.” Om het eiwit in het gras zo optimaal mogelijk te benutten, wordt zomerstalvoeren toegepast. “Daarnaast vinden we weidegang heel erg belangrijk”, vervolgt Hans: “We proberen het weideschema en de tijden zo goed mogelijk af te stemmen op het natuurlijk graasgedrag van de koe. Zo vermijden we het warmste moment van de dag om hittestress te voorkomen.”

Het iedere dag weer wat beter willen doen

“Hans en Joost hebben echt passie voor het vak en voor hun dieren”, vertelt melkveespecialist Jasper Lubbers (ForFarmers), die het bedrijf nu twee jaar begeleidt. “Ze willen het iedere dag iets beter doen dan de dag ervoor en sparren graag met mij over nieuwe ideeën en toekomstplannen. Daarbij verliezen ze het resultaat onderaan de streep niet uit het oog en dat maakt ze duurzame ondernemers met toekomstperspectief.”

“Houd plezier in je werk”

“Ik ben best trots op wat we hier bereikt hebben”, zegt Hans, die bij het maken van keuzes ook goed nadenkt over de toekomst van het bedrijf. Hij is ook trots dat Joost het bedrijf in de toekomst wil voortzetten. Samen sparren ze graag over mogelijkheden om het bedrijf verder te ontwikkelen. “Het is belangrijk dat je blijft openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en de uitdaging blijft zien zodat de jonge generatie ook nog veel arbeidsvreugde mag beleven in onze mooie sector”, stelt Hans, waarop Joost inhaakt: “Dat zit bij mij wel goed!”

Melkveebedrijf Meijer schenkt het gewonnen prijzengeld aan Stichting Kika.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is het mogelijk de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders te vergelijken. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten goed kunnen begeleiden.

De Agroscoopbokaal 2024 kent zes winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en vleespluimvee. Per categorie maken we in de maand mei de winnaars bekend via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 24 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.