Melkveehouder Hans: “Overstap naar TMR-rantsoen zorgt voor een constantere melkproductie”

Melkveehouder Hans Wever runt, samen met zijn ouders, Mts Wever-Luning in het Drentse Ruinerworld (140 koeien, melkproductie: 10593 liter met 4,37% vet en 3,54% eiwit). Ongeveer een jaar geleden schakelde het melkveebedrijf van een PMR-rantsoen over op een TMR-rantsoen, met als doel: een constantere melkproductie. “Ik merkte dat de brokopname van een aantal van mijn koeien in de melkstal niet altijd hoog genoeg was”, vertelt Hans: “Hierdoor bleef er soms brok liggen, waar andere koeien dan weer van wisten te profiteren en dat resulteerde in een wisselende melkproductie.” Nu Hans TMR voert, merkt hij dat de dagproductie van zijn koeien veel stabieler is. Hoe heeft Hans dit aangepakt?

Kennis
Melkvee
Hans - ForFarmers Nederland

Van brok in de melkstal naar een hoger basisrantsoen

Het verschil tussen een PMR- en een TMR-rantsoen zit in de hoeveelheid krachtvoer in het basisrantsoen. Bij PMR wordt het gemengde basisrantsoen aangevuld met individuele krachtvoergift in de melkstal of een krachtvoerstation. Bij TMR zit nagenoeg al het krachtvoer in het gemengde basisrantsoen. “Het omschakelen naar een hoger basisrantsoen verliep soepel”, vertelt Hans: “In een periode van ongeveer twee weken is de krachtvoergift in de melkstal afgebouwd van 6 kilo per dag, naar twee keer per dag een halve kilo.” TMR-specialist Gerco Wolbink heeft Hans hierin begeleid: “De overgang van PMR naar TMR verliep heel geleidelijk. Iedere dag hebben we 250 gram krachtvoer in de melkstal afgebouwd en toegevoegd aan het basisrantsoen in de vorm van pulpbrok”, vertelt Gerco: “Pulpbrok past vanwege de hoge smakelijkheid en de geleidelijke afbraaksnelheid in de pens erg goed in een TMR-rantsoen.” Afgestemd op de ruwvoerkwaliteit wordt het rantsoen door Gerco passend gemaakt met een maatvoermeel (Blendix).

Basis voor succes TMR ligt in de droogstand

Hans mengt naast het rantsoen voor de melkgevende koeien een apart droogstandsrantsoen. Dat werkt goed en zorgt ervoor dat ook de nieuwmelkte koeien direct probleemloos opstarten met het TMR-rantsoen. “Het succes wat een bedrijf kan behalen met een TMR-rantsoen begint bij goed management in de droogstand”, vertelt Gerco: “Het is heel belangrijk dat de koeien in de juiste conditie aan de lactatieperiode kunnen beginnen, omdat er tijdens de lactatie niet individueel doormiddel van krachtvoergift kan worden bijgestuurd. Om dit te bereiken is het juist belangrijk dat oudmelkte en droogstaande koeien niet vervetten.”

Zorg dat koeien graag naar het voerhek komen

Naast goed droogstandsmanagement is het bij het voeren van een TMR-rantsoen extra belangrijk dat de koeien zelf naar het voerhek komen om een hoge voeropname te realiseren. Hans besteedt hier veel aandacht aan. Zo voert hij twee keer per dag om de loop naar het voerhek te stimuleren. Iets wat hij collega-boeren, mits het arbeidstechnisch haalbaar is, kan aanraden: “Het is wat extra werk, maar het zorgt ervoor dat de koeien altijd een smakelijk rantsoen ter beschikking hebben.” Daarnaast is Hans erg secuur op klauwgezondheid: de koeien worden heel regelmatig bekapt en gaan geregeld door het voetbad zodat er geen problemen ontstaan met staan, liggen en lopen.

Het resultaat? Een constante dagproductie!

Hans is tevreden over zijn nieuwe voersysteem: “De melkproductie is licht gestegen maar vooral ook veel stabieler geworden”, vertelt hij: “De gehalten zijn, met uitzondering van de hele extreme hitte afgelopen zomer, veel constanter gebleven.” Hetzelfde geldt ook voor de mest van de koeien. “Daarnaast is door de vlakkere, constante productiecurve het risico op stofwisselingsstoornissen, zoals bijvoorbeeld slepende melkziekte, lager”, legt Gerco uit.

Wat is er nog meer belangrijk voor boeren die overwegen over te stappen op TMR?

“Wat mij opvalt is dat bedrijven die goede resultaten behalen met een TMR-rantsoen heel consequent zijn in de uitvoering. Alles gebeurt iedere dag op dezelfde manier”, vertelt Gerco. Goede apparatuur is ook een hele belangrijke randvoorwaarde: een goed functionerende mengwagen met voldoende vermogen en scherpe messen. Wilt u meer informatie over het overstappen op een TMR-rantsoen? Of heeft u een andere vraag aan een van onze TMR-specialisten,? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager, uw locale dealer of de klantenservice Herkauwers.

Gerco