Melkveehouder Joucke Nijland heeft een duidelijk doel: met gezonde koeien, zo veel mogelijk melk produceren voor de kaasmakerij van Landgoed Kaamps. Op de kaasmakerij van het familiebedrijf worden verschillende soorten melk tot kaas verwerkt. Hiervan wordt drie miljoen liter geproduceerd door de melkkoeien van de familie zelf. De rest van de melk wordt aangekocht van boeren uit de regio. Met 230 melkgevende koeien en vier melkrobots heeft het bedrijf een hoge robotbezetting. Samen met robotspecialist Wouter ter Braak gaat Joucke voor een zo efficiënt mogelijke robotbenutting en probeert hij, met veel oog voor de gezondheid van zijn koeien, de maximale liters uit zijn stal te halen.
“Een hogere productie mag nooit ten koste gaan van de diergezondheid”, benadrukt Joucke. De melkveehouder vindt het welzijn van zijn koeien heel belangrijk. Daarnaast kan succesvol robotmelken alleen met actieve en gezonde koeien die goed op de robot lopen. Joucke besteedt veel aandacht aan transitiemanagement. De droge koeien zijn onderverdeeld in een een far-off en een close-up groep, zodat ze in een optimale conditie aan de melkperiode beginnen. Ook op het gebied van klauwgezondheid zit het bedrijf er goed boven op. De klauwbekapper komt een keer in de week om alle koeien voor het droogzetten te bekappen en kreupele koeien te behandelen.
“Een constant rantsoen is heel belangrijk voor een goede loop op de robot”, vertelt Wouter: “door zo min mogelijk te wisselen verlaag je de kans op pensstoornissen en behoud je een goede pensgezondheid.” Het bedrijf werkt daarom met lasagnekuilen. Door de verschillende snedes over elkaar in te kuilen kan er het hele jaar dezelfde kuil worden gevoerd en benut je de kwaliteit van de eerste snede, de structuur van de tweede snede en het eiwit van de najaarsnede optimaal. De zomerkuilen worden er tussendoor gevoerd.
Ook selectie voorkomen is belangrijk voor de pensgezondheid. “Afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in een nieuwe voermengwagen om het mengproces te verbeteren”, vertelt Joucke: “Daarnaast proberen we zo secuur mogelijk te laden en voegen we water toe voor extra plak.”
“Om de loop op de robot verder te stimuleren, maken we geen gebruik meer van de krachtvoerbox. In plaats daarvan is het krachtvoer in het basisrantsoen verhoogd. Ook voeren we eiwitaanvulling in de robot”, vertelt Joucke: “Dat zorgt zichtbaar voor meer rust in de stal.” “Daarnaast past een hoger basisrantsoen ook prima bij de hogere melkproductie”, vult Wouter aan: “De koeien zijn goed in conditie en door een gedeelte van de eiwitaanvulling op de robot te voeren kunnen de oudere koeien toch wat persistenter gehouden worden.”
Wanneer de basis goed is, kunnen de robotinstellingen verder geoptimaliseerd worden. Omdat de robot minder dan 10% vrij tijd heeft is het belangrijk dat de tijd zo efficiënt mogelijk wordt benut. Om alle mogelijkheden boven tafel te krijgen overleggen Joucke en Wouter ook regelmatig met de managementspecialist van de robotleverancier.
Melktoestemming
De melktoestemming is wat naar beneden bijgesteld waardoor de koeien de robot minder snel kunnen bezoeken. Hierdoor gaat de hoeveelheid melk per melking omhoog en gaat de aansluittijd omlaag. De maximale lengte van de melking is ook verkort, waardoor de koeien minder lang in de robot hoeven te staan. De voorbehandeling is juist langer gezet, waardoor de melkgift nog beter wordt gestimuleerd en de totale melktijd verkort kan worden.
Tepelvoering
Ook wordt er momenteel getest of het mogelijk is om middels andere tepelvoering de melksnelheid van de koeien te verhogen. De melksnelheid zit nu op 2,8 kg per minuut. Wanneer deze met 0,1 kg kan worden verhoogd is, ontstaat er ruimte om 250-300 kg melk per dag extra te melken.
Individuele koeien
Naast het aanpassen van de instellingen voor het hele koppel wordt er ook naar de prestaties van de individuele koeien gekeken. Zo kunnen de traagmelkende koeien extra worden bijgestuurd. De melktoestemming voor deze dieren is nog wat lager gezet en de voorbehandeling nog wat langer om aan te sturen op een snellere melking.
Omdat de veestapel onlangs is uitgebreid heeft het bedrijf een relatief jonge kudde: 96 van de 230 koeien zijn vaars. “Normaal gesproken is dat zo’n beetje een derde van de veestapel”, vertelt Wouter: “dat drukt de melkveeproductie nu ook een beetje, maar dat lost zich met de tijd vanzelf op.”
Joucke runt Landgoed Kaamps samen met zijn ouders Herbert en Yvonne, zus Femke en broer Boaike. Naast de melkveehouderij en kaasmakerij, heeft de familie ook een boerderijwinkel en een brasserie. Op Landgoed Kaamps kunnen bezoekers veel leren over de melkveehouderij. Er is een belevingboulevard met informatie over de koeien, het melken en de kaasmakerij en kun je een blik in de stal en op de melkrobot werpen.