Mortellaro voorkomen en bestrijden, wat werkt het beste?

Koeien met een pijnlijke Mortellaro-infectie brengen minder bezoeken aan de robot en het voerhek. Dit resulteert in extra arbeid en een teruglopende melkproductie. Wat kunt u doen om Mortellaro te voorkomen en de infectiedruk te verlagen?

Nieuws
Melkvee

Wat zijn de gevolgen van Mortellaro?

Mortellaro is een pijnlijke infectie en zorgt ervoor dat koeien minder willen lopen. Dat is vooral op robotbedrijven een groot probleem want het leidt tot minder robotbezoeken en meer ‘ophaal-koeien’. Mortellaro gaat tevens gepaard met een verminderde voeropname door minder bezoeken aan het voerhek en geeft een verhoogde kans op ‘slugfeeding’(extreem hoge voeropname in een korte tijd, wat zorgt voor een verhoogd risico op pensverzuring). Dit resulteert in extra arbeid en een terugval in de melkproductie en eiwit- en vetgehalten.

Mortellarokoe

Hoe kunt u Mortellaro voorkomen?

Een gesloten bedrijfsvoering (geen vee aankopen) geeft het minste risico op het binnenhalen van Mortellaro. Toch komt Mortellaro op veel bedrijven voor, maar het ene bedrijf slaagt er beter in om de infectie te bestrijden dan het andere bedrijf. Het verschil zit hem, naast een goed bekapbeleid, in: het tijdig signaleren en individueel behandelen van infecties en een goede hygiëne op stal. Bacteriën gedijen namelijk goed in een vuile omgeving, dus door schoon te werken wordt de infectiedruk lager. Zorg bijvoorbeeld voor schone roosters door een goed werkende mestschuif of mestrobot. En check de ruimtes waar de mestschuif niet bij kan, zoals bijvoorbeeld de wachtruimte voor de melkrobot. Naast een schone omgeving kunt u de infectiedruk verlagen door de inzet van preventieve voetbaden.

Voetbaden, waar moet u op letten?

Het regelmatig inzetten van voetbaden is een goed middel tegen Mortellaro, wanneer dit consequent en op de juiste manier wordt toegepast. Er zijn vijf randvoorwaarden voor effectief voetbadgebruik:


Tip 1 Kies een praktische plek

Het goed bijhouden van de voetbaden is niet de favoriete taak van veel melkveehouders. Zorg er daarom voor dat u een plek kiest waar u het bad eenvoudig kunt plaatsen en makkelijk kunt vullen en legen.

Voetbadenkoe

Tip 2: Kies een logische plek:

Zet het voetbad op een plek die uw koeien niet kunnen ontwijken. Bijvoorbeeld bij de in- of uitgang van de robot of maak een fuik achter in de stal met opklapbare hekken. Ook is het belangrijk dat het bad ander koeverkeer niet hindert en dat het pad na het voetbad schoon is.

Schonefuik

Tip 3: Kies de juiste afmetingen

Het is belangrijk dat het bad minstens 15 cm diep is en voldoende lengte heeft, zodat de dat koeien er minimaal twee passen doorheen moeten lopen.

Tip 4: Gebruik het product juist

Kies voor een product met een bewezen werking en houd de juiste dosering aan.

Tip 5: Ververs het bad op tijd

Het voetbad moet na maximaal 240 koepassages ververst worden, zodat het bad niet verzadigd raakt en haar werking verliest.

Automatischvoetbad

Aanvullende klauwgezondheid ondersteuning via de voeding

Hoewel de basis voor het bestrijden van Mortellaro bij hygiëne en voetbaden ligt, kunt u de klauwgezondheid via voeding wel extra ondersteunen doormiddel van mineralen. Univit Mobiel bevat een mineralencombinatie die de klauwhoorn extra ondersteunt. Zowel de aanmaak van de klauwhoorn als de groei en het herstel ervan worden door deze mineralencombinatie gestimuleerd. Daarnaast bevat Univit Mobiel onze exclusieve gistcultuur die de weerstand van uw koeien ondersteunt.

Wil u meer weten?

Heeft u vragen over de juiste afmetingen of de juiste plaats van het voetbad in uw stal? Onze specialisten denken graag met u mee! Neem contact op met uw melkveespecialist, accountmanager, dealer of de Klantenservice Herkauwers. Wij helpen u graag verder!