Erik van Veldhuisen is sinds zeven jaar pluimveehouder in Renswoude, waar hij 25.000 kuikens houdt volgens het Beter Leven 1 ster keurmerk. Bijna 10 procent van zijn vleeskuikens vermarkt hij sinds 2018 zelf. Wat begon als huisverkoop onder de naam ‘Veldhuisen scharrelkip’ is uitgegroeid tot Kipvandeboer.nl, de naam waaronder Veldhuisen zowel online als aan huis zijn eigen vleeskuikens verkoopt.
“Verser kan het niet. Gaan mijn kippen vandaag naar slachterij Esbro, dan heb ik de eerste vleesproducten morgen al in mijn diepvries liggen voor de verkoop”, aldus Van Veldhuisen. Het was voor hem een logische stap om zelf zijn vleeskuikens te gaan verkopen. Het gestunt met voedselprijzen stuit hem tegen de borst. “Ik ben een producent van hoogwaardig voedsel. Het dier staat op de eerste plaats. En bij een goed en gezond dierlijk product hoort een eerlijke prijs.” Voor dezelfde prijs als in de supermarkt koopt de consument bij Veldhuisen een ‘(h)eerlijk stuk kip’. De keuze om de schakel van de retail ertussenuit te halen en zo zijn eigen rendement te verbeteren én verder te investeren in het dier was daarmee snel gemaakt.
De aandacht voor het dier en de diergezondheid zie je overal terug op het bedrijf. De vleespluimveestal is volledig geautomatiseerd. Op zijn telefoon kan Erik alle benodigde informatie uit de stal uitlezen. De fysieke controles in de stal, zoals tijdens voermomenten, zijn voor hem echter het belangrijkst. “De gezondheid van je dieren ‘lees’ je vooral tijdens de dagelijkse controlerondes. De signalen die een kip afgeeft, zoals geluid, gedrag en geur, zie je niet op je scherm, die lees je met je eigen zintuigen.”
Die aandacht voor het dier zie je terug in de cijfers. Zo heeft Erik al 3 jaar geen medicijnen meer hoeven gebruiken en is de uitval op dit moment laag met 0.5%, waar dit gemiddeld bij sterbedrijven op 2% ligt.
Voorheen had Erik samen met zijn ouders een melkveebedrijf en daarnaast een tweede tak in eenden. Nadat hij de keuze maakte om te stoppen met het ouderlijk bedrijf is hij op zoek gegaan naar een agrarische locatie waar hij een nieuwe stal voor vleespluimvee kon bouwen. Op de huidige locatie in Renswoude stonden een aantal oude stallen met een woonhuis. De stallen werden eerst afgebroken waarna één nieuwe stal met een overdekte uitloop is gebouwd voor 25.000 dieren.
Specialist pluimveehouderij Ruud van Wee heeft de opbouw van het bedrijf vanaf het prille begin meegemaakt. Erik waardeert zijn bijdrage als sparringpartner. “Ruud zorgt voor het ‘Fingerspitzengefühl’ in de stal. Doordat we twee totaal verschillende persoonlijkheden zijn, die elkaar wel alles kunnen zeggen, houdt hij mij scherp. Ik zie het ook als de taak van een bedrijfsadviseur om bedrijfsblindheid te voorkomen.”
Dat Ruud al zo lang op het bedrijf komt, past bij Erik. Betrouwbare lange-termijnrelaties zijn belangrijk voor zijn bedrijfsvoering. Zodoende is ForFarmers al jaren zijn vaste partner. “Het voer van ForFarmers is misschien niet het goedkoopst, maar het is wel goed voer met constante en voorspelbare resultaten”, stelt Erik. “Mijn saldo is optimaal als ik zo dicht mogelijk bij het maximale gewicht van 25 kg/m2 zit. Daar zit voor mij de winst. En dat lukt eigenlijk altijd, dankzij de gouden driehoek van goed management, goed voer en de beste kuikens.”
Hoewel de omstandigheden voor een optimaal resultaat in de nieuwe stal ideaal zijn, staat Erik niet stil. Hij investeert veel in duurzaamheid en een duurzame productie. Het bedrijf is zelfvoorzienend qua stroom door de zonnepanelen die op het dak liggen. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar, een mooie energiezuinige toepassing die naast het hergebruik van warmte ook zorgt voor een besparing op de energierekening. En er is geïnvesteerd in een vernevelingsinstallatie. “Een goede aankoop”, aldus de pluimveehouder. “Het klimaat in de zomer is nu veel aangenamer.” De installatie wordt ook regelmatig gebruikt als het net iets te droog is in de stal. Erik: “De kippen voelen zich dan niet helemaal happy. Door de vernevelingsinstallatie dan heel even aan te zetten verbetert de luchtvochtigheid aanzienlijk en starten de eendagskuikens beter op.”
De meest recente investering die Erik heeft gedaan is in verlichting. “Bij de bouw van de huidige stal hebben we niet genoeg aandacht gehad voor de verlichting”, geeft hij toe. “Dat zag je terug in de verdeling van de kuikens in de stal; die was niet optimaal.” Waar voorheen tien lampen de stal moesten verlichten, hangen er nu zestig, die dankzij positieve ionisatie tot 30% reductie van fijnstof opleveren. Ook het stroomverbruik is door deze nieuwe verlichting nog verder gedaald.
Op de vraag welke doelen hij voor de toekomst nog heeft, kan Erik kort zijn: “Ik wil de afzet van mijn eigen kip via Kipvandeboer.nl vergroten én uitbreiden naar een volwaardig bedrijf. De coronacrisis heeft gelukkig een positief effect gehad op de kipverkoop, zowel aan huis als online. En doordat mijn werk als ZZP’er door de crisis stillag, ben ik mij volop gaan richten op mijn plannen voor een tweede stal. Genoeg ideeën om mee verder te gaan!”
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.