We komen veel vleesveebedrijven tegen die een ruwvoertekort hebben. Is dure mais aankopen dan de juiste oplossing? Er zijn ook andere mogelijkheden. Wij zetten ze in dit artikel voor u op een rij.
Als alternatief voor snijmais kun je de dieren ook een stro-brok of een stro-meel rantsoen aanbieden. Dit kan per fase van de koppel, bijvoorbeeld de start-, groei- of afmest fase. Of je geeft een deel van de koppel dit rantsoen.
Dit kan momenteel interessant zijn, omdat mais aankopen vanwege de hoge aankoopprijs eigenlijk niet uitkan. Het verstrekken van stro-brok of stro-meel is voordeliger én er worden net zulke goede resultaten bij de kalveren mee bereikt. Bovendien ervaar je als de veehouder arbeidsgemak, want je hoeft nu maar twee producten te mengen. Verder bederft dit voer niet, dus je hebt altijd vers voer voor het voerhek liggen, dit is positief voor de voeropname.
Ruwvoermeel is een mengsel met veel rustig verteerbare grondstoffen, hierdoor is het product goed inzetbaar als ruwvoervervanger (minder mais). Ruwvoermeel kan 20% van het totale rantsoen bevatten, daarmee bespaar je ongeveer 1 tot 2 kg drogestof snijmais per kalf per dag.
Ruwvoermeel heeft als voordeel dat de kalveren minder verteringsproblemen hebben, omdat je de invloed van mais uitschakelt. Dankzij ruwvoermeel blijven de kalveren gezond en groeien ze optimaal.
Wilt u overstappen op stro-brok, stro-meel of ruwvoermeel? Raadpleeg uw vleesveespecialist of dealer, om een rantsoen te berekenen dat veilig blijft voor uw kalveren en waarmee u een ptimale ruwvoerbesparing kan behalen. Vooraf maken jullie samen een goed plan.
Lees ook dit artikel waarin staat hoeveel ruwvoer u per strategie kunt vervangen.