De energieprijzen zijn nog altijd hoog en drukken een flinke stempel op de kostprijs. Verstandig dus om energiebesparende maatregelen te nemen op uw varkensbedrijf om de kostprijs in de hand te houden. In dit artikel een aantal energiebesparingstips.
Omdat de verschillen tussen bedrijven enorm groot zijn, is het lastig om iets zinnigs te zeggen over het gemiddelde gas- en elektraverbruik op een zeugenbedrijf. Om toch een indicatie te geven is 65 m3 gas en 160 kWh per zeug per jaar een aardig vertrekpunt. De grootste energieslurpers zijn uiteraard verwarmen (gas) en ventileren (elektra). Op brijvoerbedrijven vraagt daarnaast ook de voerinstallatie veel stroom. Hou bij verwarmen in gedachten dat het belangrijk is om de verwarmingscapaciteit niet te krap te nemen en dat isolatie altijd loont. Bij ventileren is de clou om te zorgen voor zo min mogelijk luchtweerstand. Met de volgende tips kunt u flink op energiekosten besparen.
Ventilatie vraagt op een varkensbedrijf veel energie. In het algemeen geldt dat u energiezuiniger ventileert als u het drukverlies (de tegendruk) weet te beperken. Een twee keer zo hoge tegendruk betekent een verdubbeling van de energiekosten voor ventilatie.
Isoleren van verwarmingsleidingen staat buiten kijf. Maar zeker als u kijkt naar vloerverwarming is het vaak niet goed geregeld en hangt de leiding zonder isolatie in de put of is de vloerverwarmingsplaat van onderen niet geïsoleerd (let op: er zijn nog steeds niet-geïsoleerde verwarmingsplaten te koop!). Dit heeft niet alleen als nadeel dat het te onnodig gas kost, maar ook dat bijvoorbeeld de kraamafdeling te warm wordt voor de zeugen. Enkele tips om gas te besparen:
Warmteterugwinning is zeker bij nieuwbouw of renovatie erg interessant. De uitgaande lucht vanuit de luchtwasser (18-22 °C) of het centraal afzuigkanaal (20-24 °C) verwarmt dan bijvoorbeeld het water voor de verwarming. Bedrijven kunnen zo zelfs geheel van het gas af. U kunt er ook voor kiezen om de inkomende lucht op te warmen via warmteterugwinning. Een warmtepomp is dan niet nodig. Een warmteterugwinningsinstallatie of warmtepomp is eventueel later in te bouwen.Denk ook hier aan de subsidie- en fiscale mogelijkheden om dit te financieren.
Het is belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in een varkensstal laag te houden, bij voorkeur rond de 60%. Een hoge luchtvochtigheid geeft ’s winters namelijk een lagere gevoelstemperatuur (‘waterkoud’). Vochtige lucht opwarmen kost bovendien meer energie dan droge lucht verwarmen.
U verlaagt de relatieve luchtvochtigheid door de minimumventilatie voldoende hoog te houden, de temperatuurinstelling lager te zetten, hokbevuiling te voorkomen, voervermorsing tegen te gaan bij brijvoer en de inkomende lucht te conditioneren.
Als brandstof zijn er een aantal opties:
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen voor een bedrijfsspecifiek advies op energiebesparende maatregelen of controle van de klimaatinstellingen in uw varkensstal? Vul dan onderstaand formulier in. Neem voor meer energiebesparingstips of klimaatadviezen contact op met Jan van den Brink van FarmConsult via 0573 - 28 89 89 of mail naar farmconsult@forfarmers.eu.