Tien zomertips van onze jongveespecialist

Kalveren die na een periode van hittestress worden geboren hebben op meerdere vlakken een achterstand. Onze jongveespecialist Manon zette daarom tien tips voor je op een rijtje waarmee je deze kalveren goed laat opstarten.

Kennis
Melkvee
Jongvee

Warme dagen hebben een flink effect op ongeboren en pasgeboren kalveren. Droge koeien nemen, wanneer je geen voorzorgsmaatregelen treft, minder voer op tijdens de warme dagen. Een verminderde voeropname door de droge koe betekent minder voedingsstoffen voor het ongeboren kalf. Dit leidt tot onderontwikkelde darmen van het kalf waardoor het, na de geboorte, minder goed voedingstoffen uit de biest kan opnemen. Het kalf start trager op met meer risico’s op kalverdiarree. Daarnaast zijn de kalveren in zijn algemeen te licht wanneer ze geboren worden (35 kg in plaats van 40-45 kg). Dit kalf heeft dus een groeiachterstand ten opzichte van een gezond kalf.

Verminderde biestkwaliteit

En of dat nog niet genoeg achterstand is voor een kalf, is de eerste biest die de koe geeft van mindere kwaliteit. Net zoals hitte invloed heeft op melkproductie en de gehalten, heeft het ook invloed op biest. Denk hierbij aan minder mineralen, maar ook aan minder antistoffen (IgG). Zonder antistoffen heeft een kalf geen weerstand en is de kans op diarree en longontsteking, met alle gevolgen, ontzettend groot.

Onze jongveespecialist Manon Tankink zette daarom tien tips op een rijtje om je kalveren de zomer door te helpen.

  • Check de biestkwaliteit
    Melk de koe direct na geboorte volledig uit en meet de biestkwaliteit
  • Geef goede biest
    Verstrek direct 3 á 4 liter biest van goede kwaliteit. Een kalf moet in de eerste 12 uur zeker 6 liter biest drinken.
  • Zorg voor een voorraad biest in de vriezer
    Zorg voor een voorraad biest in de vriezer met uitstekende kwaliteit voor wanneer er onvoldoende biest of onvoldoende kwaliteit biest is. Controleer de kwaliteit van de biest met een refractometer. De gewenste BRIX-waarde is minimaal 23 %. Als koeien vanwege de warmte 2 tot 5 dagen eerder afkalven, kan de biest van mindere kwaliteit zijn en zal het kalf via de biest onvoldoende antistoffen binnen krijgen. In dat geval is het beter om eerder ingevroren biest van goede kwaliteit te geven.
  • Ondersteun de weerstand van zwakkere kalveren
    Bij slappe kalveren kun je Vita Topfit door de melk mengen. Vita Topfit is rijk aan vitaminen/mineralen zoals ijzer, Selenium en Vitamine E en B12. Ook zitten er probiotica in voor een betere darmondersteuning
  • Zorg voor schaduw
    Zorg voor een koele stal of iglo door schaduw en voldoende ventilatie in de iglo
  • Denk aan de hygiëne
    Zorg voor een goede hygiëne: bewaar biest afgedekt in de koelkast, reinig de emmers, bestrijd vliegen en zorg voor droge vloeren en een schoon ligbed.
  • Voorkom stress
    Voorkom stress door handelingen met de kalveren (verplaatsen, onthoornen, vaccineren) uit te stellen of op de koele momenten op de dag uit te voeren.
  • Voer op de koele momenten van de dag
  • Pas eventueel het melkschema aan
    Overleg met je specialist over het eventueel aanpassen van je melkschema.
  • Geef voldoende water
    Geef de kalveren onbeperkt vers drinkwater vanaf dag drie. De totale vochtbehoefte van het kalf, inclusief melk, is 15% tot 20% van het lichaamsgewicht bij hittestress. Bij een kalf van 50 kg en 6 liter melk (of: kunstmelk) betekent dit 1,5 tot 4 liter water extra per dag. Vul dit eventueel aan met Vita Elektrolyt, dit herstelt de zoutbalans. Bied het water aan in een drinkbakje, niet via de speenemmer of een fles. Wil je toch de speenemmer gebruiken? Zorg er dan voor dat er twee uur tussen het aanbieden van melk en water zit.