Kalveren die na een periode van hittestress worden geboren hebben op meerdere vlakken een achterstand. Onze jongveespecialist Manon zette daarom tien tips voor je op een rijtje waarmee je deze kalveren goed laat opstarten.
Warme dagen hebben een flink effect op ongeboren en pasgeboren kalveren. Droge koeien nemen, wanneer je geen voorzorgsmaatregelen treft, minder voer op tijdens de warme dagen. Een verminderde voeropname door de droge koe betekent minder voedingsstoffen voor het ongeboren kalf. Dit leidt tot onderontwikkelde darmen van het kalf waardoor het, na de geboorte, minder goed voedingstoffen uit de biest kan opnemen. Het kalf start trager op met meer risico’s op kalverdiarree. Daarnaast zijn de kalveren in zijn algemeen te licht wanneer ze geboren worden (35 kg in plaats van 40-45 kg). Dit kalf heeft dus een groeiachterstand ten opzichte van een gezond kalf.
Verminderde biestkwaliteit
En of dat nog niet genoeg achterstand is voor een kalf, is de eerste biest die de koe geeft van mindere kwaliteit. Net zoals hitte invloed heeft op melkproductie en de gehalten, heeft het ook invloed op biest. Denk hierbij aan minder mineralen, maar ook aan minder antistoffen (IgG). Zonder antistoffen heeft een kalf geen weerstand en is de kans op diarree en longontsteking, met alle gevolgen, ontzettend groot.
Onze jongveespecialist Manon Tankink zette daarom tien tips op een rijtje om je kalveren de zomer door te helpen.