Het bedrijf van vader Marcel en zoon Tom Derks werd 17 jaar geleden verplaatst van de bebouwde kom van Overasselt naar hun huidige locatie buiten de bebouwde kom. Dat gaf hun de kans om erf en stallen helemaal naar eigen inzicht in te richten. Ze realiseren met hun 120 melkkoeien nu een rollend jaargemiddelde van 10.777 kilo met 4,47 vet en 3,67 eiwit. Hoe doen ze dat?
Volgens ForFarmers-specialist Thijs Hendrikse door alles goed te doen: van droogstand tot jongvee en van ruwvoerwinning tot stalklimaat. "Ze focussen op alles wat wij als ForFarmers ook belangrijk vinden."
Zoon Tom is 25 en zit sinds 2022 met zijn ouders Marcel en Ria in de VOF. Boer zijn heeft hem altijd getrokken. "Ik wou als kind al het liefst bij de koeien zijn. En nu nog steeds. Als ik moet kiezen tussen werk op het land of bij de koeien, dan kies ik de koeien. Dat geeft me veel voldoening."
Zowel vader als zoon zijn precies in hun werk. "Het moet gewoon lekker lopen. Als je het niet goed kunt doen, doe het dan maar niet", is Toms motto. Het nauwkeurige werken heeft hij naar eigen zeggen van zijn vader Marcel. "Die is ook overal precies in en wil het netjes en goed doen."
Die focus op precies werken uit zich in uitstekende prestaties op meerdere vlakken. Zo kon het bedrijf vorig jaar 7 snedes van eigen grasland winnen. "We maaien elke 4 tot 4,5 week. Dat geeft een goede kuil met jong spul en veel eiwit van eigen land. Het is ook makkelijker om een kuil te remmen dan om het op te jagen, dus liever wat te vroeg dan te laat maaien", vertelt Tom.
Het maaimoment bepalen de vennoten op basis van de klok en het weer. "Als het drie weken lekker weer is geweest en er wordt daarna twee weken regen voorspeld, dan laten we toch maaien." De loonwerker maait en kuilt, harken doen vader en zoon zelf. Direct na het maaien wordt er zo snel mogelijk bemest om de groei erin te houden.
Ze behalen nu een opname van 14,8 kg droge stof ruwvoer, samen met een rantsoenefficiëntie van 1,58 en 38,05 kg meetmelk per koe, is dit een mooi resultaat. Tijdens het inkuilen voegen ze SiloSolve FC toe. "Daar hebben we goede ervaringen mee. De kuil conserveert goed en blijft koud bij uitkuilen." En ook aan het uitkuilen besteden vader en zoon veel aandacht. Een vlak snijvlak en restjes zo snel mogelijk opruimen om de boel fris te houden. Vooral bij broeierig weer zijn ze daar extra scherp op.
De droogstaande koeien en het jongvee zijn de basis voor je melkvee. Daarom focussen vader en zoon op een gezonde droogstand. Alle droge koeien worden bekapt en krijgen een apart droogstandsrantsoen met Translac brok Top via de krachtvoerboxen. "Die groep moet niet het afvoerputje worden van het bedrijf." Vaarzen worden een week eerder drooggezet. "Die hebben meer rust nodig, daar hebben we goede ervaringen mee."
Er wordt op gefocust om het kalf zo snel mogelijk na de geboorte van biest te voorzien. Dus ook bij ´s nachts afkalven worden de koeien gemolken. "Verse koeien moeten zo snel mogelijk droge stof opnemen. Daarom geven we ze direct na afkalven QuickFit, een koedrank die snel energie geeft en zo de drogestofopname stimuleert." De kalveren komen in schone hokken met schone emmers. Na 14 dagen gaan de kalveren naar de groepshuisvesting.
"Vijf jaar geleden waren we hier minder scherp op en hadden we nog wel eens last van kalverdiarree. Nu we met een protocol werken is dat voorbij." Jongveespecialist Monique van Middelaar adviseerde het bedrijf hierin. "De nieuwe manier van werken kost wat tijd, maar levert ook weer tijd op. En ik besteed mijn tijd liever aan het schoonmaken van een hok dan aan een ziek kalf", zo relativeert Tom.
Recent stapte het bedrijf over van Vitamilk Premium naar Vitamilk Titan in de kalverdrinkautomaat. "We meten de kalveren, maar het is nu nog te vroeg om er iets over te zeggen. Wel moesten we deze kalveren al scheren omdat ze zweten en goed groeien, dus dat zegt wel al iets", lacht Marcel. "Jeugdgroei is alles, daar mag je niks laten vallen", vindt Tom.
Het doel is om op 24 maanden het jongvee te laten afkalven. Vorig jaar lag de gemiddelde afkalfleeftijd op 23 maanden, dus dat gaat goed. "We investeren graag in een goede opfok, maar daardoor kalven de dieren ook eerder af en dus verdienen we eerder de opfok terug. Je kunt er ook minder geld en moeite in stoppen, maar dan kalven ze misschien twee maanden later af, dat is ook duur."
Tom en Marcel maken geen gebruik van sensoren om de tochtigheid waar te nemen. "Dat is boerenwerk", vindt Tom. Bovendien hebben ze vanuit het huis altijd goed zicht op de jongveestal. Met een inseminatiegetal van 1,29 missen ze er inderdaad weinig. Voor een goede vruchtbaarheid voeren ze Univit Vruba bij. En in hun stierkeuze spelen ook weer gehaltes en gezondheid een rol.
De ligboxenstal is bijzonder fris. Sinds drie jaar hangen er vijftien grote ventilatoren aan de zijkanten van de stal. Deze beginnen bij een staltemperatuur van 17 graden langzaam te draaien, bij 25 graden draaien ze voluit. "Voorheen hingen er enkele ventilatoren en zag je dat de koeien tijdens warme dagen vooral het voer onder de ventilatoren opvraten. Nu vreten ze overal. Het stalklimaat heeft echt een groot effect op de koeien. Bij warm weer gaan we nu zelf graag op een stoeltje in de voergang zitten. Als je er zelf graag bent, is het klimaat voor de koeien ook goed."
Ze focussen erop dat koeien blijven vreten, want droge stof in de koe is melk in de tank. "En met succes; zowel de melkproductie als de gehaltes blijven in de zomermaanden gelijk aan de wintermaanden. Dat zegt wel wat over het hittestress management", vult Thijs aan. Tijdens warme periodes wordt Natriumbicarbonaat bijgevoerd.
Sinds drie weken voeren vader en zoon Milkpower (pensbestendige vetten) bij. MilkPower HF 180 en MilkPower CS181 zijn vooral bedoeld om de melkproductie te verhogen. Deze steeg dan ook al 2,1 liter per koe in de afgelopen drie weken. Het eiwitgehalte daalde iets. Maar dat was landelijk ook het geval, dus kan ook met de zomerperiode te maken hebben, denkt Tom. "Meer liters en meer vet, dat lijkt wel uit te kunnen", schat hij zo in. "Vaak komt Thijs met een idee om iets te proberen. Hij zoekt van alles uit en rekent dat door. Dat moet dan even bezinken bij ons en dan gaan we het proberen."