Gefermenteerd varkensvoer is voer dat al een beetje voorverteerd is. Tijdens het fermentatieproces zetten melkzuurbacteriën zetmeel en suikers om in o.a. het smakelijke melkzuur. Zo worden voedingsstoffen beter ontsloten en verteerbaar. Home-MiXX-specialist Dick Verbeek vertelt: "Gefermenteerd voer draagt bij aan een betere darmgezondheid en is erg smakelijk bovendien. Met de mini-fermentor en micro-fermentatie maak je zelf gemakkelijk kleine hoeveelheden gefermenteerd voer op het eigen bedrijf aan. De varkens lusten er wel pap van!"
Gefermenteerd voer kent meerdere toepassingen. De zogende en gespeende biggen én de zeugen rondom werpen hebben er het meeste baat bij. Bij de biggen draagt het gefermenteerde voer bij tot een goede darmgezondheid.
ForFarmers levert ondernemers binnen het Ferm4Farm fermentatieconcept gefermenteerd voer op hun bedrijf. Dit kan op grote schaal op de bedrijven zelf worden geproduceerd of via de aankoop van het kant-en-klare product Nutriferment. Soms willen ondernemers fermentatie precies toepassen in de meest gevoelige periodes, zoals rond het werpen en het spenen. Met de mini-fermentor is het nu ook mogelijk om zelf makkelijk op jouw bedrijf kleine hoeveelheden gefermenteerd voer aan te maken.
Het bedrijf FermCare wil veehouders verder helpen met hun passie voor microbiële fermentatie en het verbeteren van de darmgezondheid. Dat 100% natuurlijke proces maakt de inzet van grondstoffen efficiënter bij de dierlijke eiwitproductie. ForFarmers werkt samen met FermCare om door middel van fermentatie bij te dragen aan verduurzaming van de varkenshouderij.
“Bij een bedrijf met te veel Coli problemen onder de gespeende biggen en daardoor een te hoog antibioticagebruik, hebben we micro-fermentatie in het brijvoer toegepast”, vertelt Dick. Het product Feedcare wordt aangevuld met lauw water. Nadat dit ongeveer 48 uur heeft gestaan en van blauw naar geel is verkleurd, kan het ferment rechtstreeks verstrekt worden aan de zeugen of biggen. Op dit bedrijf is de Feedcare met een medicijndosator in het mengsel van de gespeende biggen gedoseerd.
“Het resultaat mag er zijn! Nadat we micro-fermentatie hebben toegepast, is de uitval gereduceerd tot <1,5% en geen Colistine meer gebruikt”, geeft Dick enthousiast aan. “Daarnaast hebben we micro-fermentatie ook toegepast bij een ander zeugenbedrijf in de dracht- en lactobrij en zij hebben sindsdien geen problemen meer met geboortediarree ten gevolge van Clostridium.”
De mini-fermentor vraagt een kleine investering en is makkelijk toepasbaar. Je hoeft alleen een vaste hoeveelheid warm water, een zak Nutriferm en melkzuurbacteriën toe te voegen. Met één druk op de knop heb je na 24 uur zo’n 100 kg gefermenteerd product. Dit product kun je in een vaste hoeveelheid aan de brij of droogvoer toevoegen. Je kunt de mini-fermentor ook eenvoudig koppelen aan een automatisch voersysteem in het kraamhok.
Micro-fermentatie vraagt ook een kleine investering en is makkelijk toepasbaar. Je hoeft alleen een vaste hoeveelheid lauw water en het product Feedcare te mengen. Na zo'n 48 uur heb je het product waarvan je maar 50-100 cc per ton brij of droogvoer hoeft toe te voegen. Het resultaat is een fitte, vitale zeug met een goede darmgezondheid en een betere kwaliteit van de big. En dat terwijl de big zelf nooit ferment heeft gehad.
Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met fermentatie? Neem dan contact op met je specialist of één van onze fermentatiespecialisten via onderstaand formulier.