Neem een handvol pluimveevoer. Wat valt je op? Direct zijn verschillende deeltjes(groottes), structuren en kleuren zichtbaar. Een aantal ingrediënten zijn herkenbaar, zoals de mais. Andere zijn op het eerste oog niet meteen te zien, denk aan vet of olie. In dit artikel nemen we je mee in de voersamenstelling van onze legpluimveevoerders en vertellen we je over grondstoffen en nutriënten.
Goed voer is essentieel voor diergezondheid en -prestaties. Voor een optimaal rantsoen is kennis en inzicht in zowel grondstoffen als nutriënten van wezenlijk belang. Daar werkt ons team van nutritionisten, productmanagers en veevoedkundig samenstellers iedere dag opnieuw aan. In onze voersamenstelling beoordelen we de grondstoffen separaat en in combinatie op 3 punten:
Bij dit alles staat stabiliteit van het rantsoen centraal; een stabiele voederwaarde garanderen, met zo min mogelijk verandering in het grondstoffenprofiel.
De belangrijkste grondstoffen voor legpluimvee zijn mais, tarwe, soja, zon, raap, oliën, kalksteen, gries-producten en haver(-producten). Grondstoffen kennen een variatie in fysische eigenschappen, wat zichtbaar is in de structuur van het product. Denk hierbij aan (graan)korrels, meel, schilfers, droog of nat als fysische vorm. Dit heeft invloed op het type bewerking dat ingezet wordt, zoals wel/niet malen of walsen, en op het opname-niveau in het voer. Onze specialisten houden hier rekening mee, om een stabiel pluimveemeel te produceren.
Voeding gaat over voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd. Daarom wordt voeding ook wel nutritie genoemd. Een voersamenstelling bestaat uit een combinatie van grondstoffen die samen voldoen aan de nutriëntbehoefte van de biologische leghen of andere specifieke diercategorie. Daarbij is iedere grondstof drager van een specifieke combinatie aan nutriënten. En specifiek ieder nutriënt heeft weer zijn eigen functie voor het dier, zoals een rol in lichaamsprocessen, of het dienen als bouwsteen van het lichaam.
Naast productiefactoren hebben ook omgevings- of houderijfactoren een invloed op de behoefte van het dier. Zo hebben reguliere leghennen bijvoorbeeld een lagere energiebehoefte dan biologisch gehouden dieren. Belangrijke nutriënten voor de leghennen zijn:
Wist jij dat water een ‘vergeten’ nutriënt is? Water is erg belangrijk voor de leghen. Het fungeert als oplos- en transportmiddel voor andere nutriënten. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamstemperatuur en de vertering. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Bovendien heeft de waterkwaliteit een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water.