Vleesveebedrijven die krap in de mais zitten en mais moeten aankopen, kunnen beter overgaan op een stro-brok of een stro-meel rantsoen. Dit komt, omdat de aankoopprijs van mais hoog ligt, waardoor dit eigenlijk niet uitkan. Het verstrekken van stro-brok of stro-meel is voordeliger én er worden net zulke goede resultaten bij de kalveren mee bereikt. Bovendien ervaart de veehouder arbeidsgemak, want je hoeft nu maar twee proucten te mengen. Verder bederft dit voer niet, dus je hebt altijd vers voer voor het voerhek liggen, dit is positief voor de voeropname.
Wilt u overstappen op stro-brok of stro-meel? Maak dan met uw vleesveespecialist een goed plan. In dit artikel staan enkele voerstrategieën en hebben we berekend hoeveel ruwvoer u per strategie kunt vervangen. In de voorbeeldberekeningen wordt steeds uitgegaan van 600 dieren.
De afgelopen jaren hebben al een aantal veehouders een stro-brok rantsoen toegepast. Een stro-brok rantsoen werkt eenvoudig, en geeft minder restvoer. Door de snijmais te vervangen door meer krachtvoer en circa 10% gehakseld stro bespaart u gemiddeld 0,4 kg drogestof snijmais. Dit komt neer op een besparing van 80 ton snijmais per jaar.
Wel is het belangrijk om de laatste 2 weken in de opfok snijmais bij te mengen, om de overgang naar de afmest wat soepeler te laten verlopen. Voor opfokbedrijven is ons advies om maisbalen te maken in plaats van een maiskuil. Hierdoor heeft u minder verliezen en altijd fris voer.
Ook een stro-meel rantsoen is mogelijk in de opfok. Neem contact op met uw specialist om te bekijken welke voeroplossing het beste op uw bedrijf past.
Stro-brok rantsoen
Wanneer u geen goede mais heeft en/of de prijs te hoog vindt, kunt u overwegen om een stro-brok rantsoen te voeren. Dit kan door onze mengvoeders aan te vullen met circa 10% gehakseld stro. Voordeel van dit concept is arbeidsgemak en eenvoud, ook restvoer komt praktisch niet voor. Wel is een goede strokwaliteit van groot belang. Normaalgesproken is er per kalverplaats zo’n 750 kg drogestof snijmais op jaarbasis nodig, wat op deze manier dus grotendeels vervangen wordt door brok.
Stro-meel rantsoen
Ook een stro-meel rantsoen is mogelijk in de afmest. Neem contact op met uw specialist om te bekijken welke voeroplossing het beste op uw bedrijf past.
Ruwvoermeel
Ruwvoermeel is een mengsel met veel rustig verteerbare grondstoffen, hierdoor is het product goed inzetbaar om een deel van de mais in het rantsoen te vervangen. Door ruwvoermeel in te zetten bespaar je 1 tot 2 kg drogestof snijmais per kalf per dag. Dit komt neer op een besparing van 200 tot 400 ton drogestof ruwvoer per jaar.
Raadpleeg uw vleesveespecialist vooraf zodat we met rantsoenberekeningsprogramma Optivoer een rantsoen kunnen berekenen dat veilig blijft voor uw kalveren en waarmee u de meest optimale ruwvoerbesparing behaalt.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager of regionale ForFarmers dealer. Zij kunnen u gericht adviseren. Of bel met onze klantenservice via: T: +31 (0) 88 024 80 10, E: herkauwers@forfarmers.eu.