“Er is niks zo dynamisch als de wereldwijde grondstoffenmarkt, voor ons is geen dag hetzelfde bij ForFarmers.”
“Je merkt dat iedereen sinds de inval van Rusland in Oekraïne veel meer op de hoogte is van de grondstoffenmarkt. Ik krijg er niet alleen beroepsmatig veel vragen over, ook privé is het vaak onderwerp van gesprek: ‘Nederland importeert toch veel granen vanuit Oekraïne, hoe doen jullie dat nu dan met de oorlog?” Nou dat geeft dus precies aan hoe dynamisch en soms dus ook ingewikkeld de grondstoffenmarkt kan zijn. Mijn naam is Henri Pongers, sinds 2020 Trader - ofwel handelaar – van enkelvoudige grondstoffen binnen ForFarmers.”
“Binnen team enkelvoudige grondstoffen houden mijn collega’s en ik ons dagelijks bezig met de inkoop en verkoop van enkelvoudige grondstoffen voor onze ForFarmers-klanten. Denk hierbij aan granen, zoals tarwe, mais en gerst. We verhandelen daarnaast steeds vaker reststromen, zoals soja-, raap- en zonnepitschroot, die vrijkomen bij de winning van de verschillende oliën. Deze circulaire aanpak is niet alleen belangrijk voor ForFarmers, maar ook voor andere spelers in de keten van leverancier, boer tot slachterij en supermarkt.”
“We werken op onze afdeling in een team van acht personen, met ieder z’n specialiteit. Zo ben ik zelf verantwoordelijk voor de granenhandel en de enkelvoudige grondstoffen bestemd voor pluimveeklanten. Op onze afdeling werken we graag met korte lijntjes; de grondstoffen gaan niet door de fabriek, maar worden rechtstreeks vanuit onze leveranciers bij onze klanten geleverd. De bestellingen gaan vaak via telefonisch contact of WhatsApp, maar kunnen ook online aangevraagd worden op ons klantenportaal via MyForFarmers.nl.”
“De grondstofprijzen worden bepaald door een wereldwijde markt van vraag en aanbod. Alles is met elkaar verweven, waarbij weersomstandigheden, politieke geschillen en voorspellingen van experts de grondstoffenmarkt behoorlijk kunnen beïnvloeden. Nat weer kan bijvoorbeeld resulteren in tegenvallende oogsten, terwijl een lage waterstand door droogte problemen geeft voor de vrachtschepen. We hebben ook gezien dat de oorlog in Oekraïne behoorlijk veel impact heeft op de granenmarkt. Na de inval van Rusland is de tarweprijs gestegen tot zo’n €415 per ton, terwijl deze vandaag de dag op zo’n €240 per ton zit (zie figuur). Daarnaast wordt er flink gespeculeerd en voorspeld door experts wat weer zijn uitwerking heeft op de internationale grondstoffen-beurzen van Parijs (Matif) en Chicago (CME).”
“Ik wil voor een klant de beste grondstofdeal. Binnen ons team verhandelen we grote hoeveelheden van verschillende grondstoffen vanuit een breed netwerk van leveranciers. Dit versterkt onze inkooppositie. We verdiepen ons elke dag in de grondstoffenmarkt en werken nauw samen met de ForFarmers inkoopafdeling van mengvoer, zodat we nog korter op de markt zitten.
Daarnaast zijn we flexibel en proberen we altijd met de klant mee te denken. Als de silo bij een klant plotseling leeg valt, moeten we bijvoorbeeld snel schakelen. We kunnen dan voorraden vanuit onze fabrieken aanspreken, vrachten van klanten uitwisselen of werken met deelvrachten. We zijn natuurlijk geen fan van spoedvrachten, maar samen een passende oplossing vinden en de klant uit de brand helpen… dat zijn toch wel de geluksmomentjes.
Ook hebben we regelmatig contact met klanten die zelf voer mengen. We stemmen samen met de pluimveespecialist van ForFarmers af welke producten we voor de klant moeten inkopen en afleveren en geven de pluimveehouder zo advies op maat. Een mooi voorbeeld van hoe de expertise van verschillende afdelingen binnen ForFarmers de klant vooruit helpt.”
“We werken graag met bekende leveranciers om de kwaliteit van de producten en het transport te kunnen borgen. Hierbij denken we graag mee over het type transport. Een lage schuur en hoge kiepwagen gaan niet samen. Verder is het belangrijk dat de leverancier de juiste koppelingen bij zich heeft. We merken bijvoorbeeld dat transporteurs uit Duitsland of Frankrijk niet altijd in het bezit zijn van de Storzkoppeling om het voer in de silo te blazen. We wijzen de leverancier hier vooraf op, zodat ze op het moment van lossen niet voor problemen komen te staan."
“Naast inkoop op dagprijs is het voor onze klanten ook mogelijk om grondstoffen contractueel voor een bepaalde periode vast te leggen. Deze vorm van voorkoop biedt de klant een stukje zekerheid met een gegarandeerde vaste prijs. Verder is een combinatie van dagprijs en voorkoop ook mogelijk. We merken dat klanten hier steeds vaker voor kiezen. Zeker nu de grondstofprijzen sterker variëren dan ooit te voren.”
“Om onze klanten nog beter van de juiste informatie te voorzien, stellen we wekelijks een nieuwsbrief samen. Hierin staat nuttige informatie over de granen, eiwitten en vezelrijke grondstoffen. Daarnaast geven we indicatieprijzen van de verschillende producten en hun prijsverloop van de afgelopen 6 weken.”
Ben jij geïnteresseerd in deze nieuwsbrief? Meld je dan aan: