De meteorologische zomer schiet alweer mooi op en daarmee lijkt het grotendeels gedaan met de hittestressproblemen, maar nog niet helemaal… De effecten van hittestress op droge koeien komen namelijk tot nog zes weken nadien tot uiting bij pasgeboren kalveren.
Er bestaat een direct negatief verband tussen verminderde voeropname in de droogstand en de ontwikkeling en gezondheid van het ongeboren kalf. Hierdoor kan de groei stagneren. Dit is de reden waardoor kalveren die na een periode met hittestress worden geboren vaak een lager geboortegewicht hebben. Bovendien zijn deze kalveren vaak wat slapper en minder vitaal. Doordat deze kalveren vaak wat trager opstarten hebben ze een verhoogd risico op kalverdiarree.
Naast de directe effecten op het kalf, zorgt hittestress ook vaak voor een verminderde biestkwaliteit. De biest bevat minder mineralen en antistoffen. Een tekort aan antistoffen zorgt voor een verminderde weerstand. Hierdoor is de kans dat een kalf diarree of longontsteking oploopt groter.
Tijdens perioden van hittestress ligt de focus vaak op behoud van de melkproductie. De effecten van de warmte zijn in die groep direct zichtbaar. Hittestress heeft echter ook consequenties voor de toekomstige prestaties van het ongeboren kalf. Welke maatregelen kunt u treffen om deze groep te beschermen?
Recente onderzoeken uit Florida hebben aangetoond dat hittestress bij droge koeien een negatief effect heeft op de toekomstige prestaties van het ongeboren kalf. In beide proeven zijn droge koeien onderverdeeld in twee groepen: de eerste groep werd blootgesteld aan hittestress, bij de andere groep werden extra hittestresspreventiemaatregelen getroffen.
Onderstaande afbeelding laat hHet verschil in geboortegewicht zien tussen vaarzen die als kalf wel en niet zijn blootgesteld aan hittestress tijdens de droogstand (onderzoek van Laporta et al.).
Kalveren van droge koeien die niet zijn blootgesteld aan hittestress hebben een structureel hoger geboortegewicht (van +0,6 kg bij lichte kalveren tot +5,7 kg bij zware kalveren, afbeelding 1). Ook vreten en drinken de dieren meer, waardoor de dieren ook na de geboorte beter groeien en door ontwikkelen.
De kalveren hebben een hogere weerstand. Dit is te verklaren door het feit dat de ontwikkeling van de darmen van het ongeboren kalf voornamelijk plaatsvindt in de laatste maand van de dracht. Bij kalveren van droge koeien die niet zijn blootgesteld aan hittestress functioneert de doorlaatbaarheid van de darmwand beter. Hierdoor kunnen de antistoffen (die een belangrijke rol spelen in het immuunrespons ter bestrijding van een infectie) beter worden opgenomen in de bloedbaan.
Een van de onderzoeken liet ook zien dat vaarzen die als ongeboren kalf tijdens de droogstand geen hittestress hebben ondervonden, 5 kg melk meer produceren dan de vaarzen die als ongeboren kalf tijdens de droogstand wel zijn blootgesteld aan hittestress (afbeelding 2).
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.