Goed beenwerk, sterke klauwen, een gezond maagdarmstelsel, vlot conditieherstel na het spenen en een optimale voer- en wateropname. De zorg voor veel en gezonde zeugen met een hoge levensproductie is topsport!
In het themajaar Zeug&Zo zoomen we iedere maand in op een ander thema rondom de zeug. Deze maand is dit gezondheid. De belangrijkste aandachtspunten voor gezonde zeugen lees je in dit artikel.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
Een gezonde zeugenstapel realiseert een hogere levensproductie: gezonde zeugen gaan langer mee en produceren gemakkelijker veel biggen. Maar hoe stuur je op een goede gezondheid en zo min mogelijk uitval van de zeugen? Wees je als zeugenhouder bewust van de belangrijkste aandachtspunten.
Is de conditieopbouw van de zeugen op orde? Controleer dit regelmatig en let o.a. op de spekdikte en het gewicht.
Voor een goede maag- en darmgezondheid is vezelrijke voeding van groot belang. Lees er in dit artikel meer over.
Klauwaandoeningen kunnen resulteren in beenwerkproblemen. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op het beenwerk.
Is er plotselinge uitval? Dan vraagt dit om een bedrijfsspecifieke aanpak op basis van analyse. Onze zeugenspecialist is hiervoor het eerste aanspreekpunt.
De voerstructuur is een belangrijke eigenschap van voer. In het algemeen zorgt het fijnmalen van verschillende grondstoffen ervoor dat de oppervlakte van het voer toeneemt, waardoor de verteringsenzymen in de maag meer ruimte hebben om de voedingsstoffen af te breken en het verteringsproces in gang te zetten.
Een goede voerstructuur zorgt voor:
Niet alle grof gemalen deeltjes leiden tot een lagere voerefficiëntie. Voor de vertering van eiwit is een kleine deeltjesgrootte vereist. De optimale deeltjesgrootte in de NOVA- en Protect VS-voeders wordt bereikt door enkele grondstoffen grof te malen.
Maagzweren zijn een veelvoorkomend probleem bij zeugen. De zeug functioneert hierdoor minder goed en dit geeft een verhoogde kans op uitval.
Maagzweren ontstaan wanneer het maagslijmvlies, dicht bij de slokdarmopening, in contact komt met maagzuur en verteringsenzymen. Het risico hierop verhoogt als de maaginhoud vloeibaarder wordt. Stress zorgt voor een verminderde slijmproductie, waardoor de maagwand minder beschermd wordt. De precieze oorzaak is onbekend. Maagzweren in de ergste vorm kunnen dodelijk zijn voor zeugen.
De symptomen van een maagzweer bij de zeug in een minder acute vorm zijn:
De structuur van het voer is een belangrijke factor. Een te fijne structuur verhoogt namelijk de kans op maagzweren. Een goede maaggezondheid, goede voeropname én efficiënte vertering vraagt dus om een optimale voerstructuur. De optimale deeltjesgrootte in de NOVA-voeders wordt bereikt door enkele grondstoffen grof te malen. Zo leidt toevoeging van het juiste percentage grove gerst (Gerst STAR) tot een hogere verteerbaarheid en minder maagletsels.
Het is belangrijk om de risicofactoren goed in kaart te brengen, zoals stress, klimaat en overige gezondheidsproblemen. Heb je vragen over maagzweren bij zeugen? Vraag onze zeugenspecialist ernaar of neem contact op met je dierenarts.
Klauwaandoeningen kunnen resulteren in beenwerkproblemen. De basis voor goed beenwerk leg je in de opfok. Beenwerkproblemen zorgen voor een daling van de prestaties van zeugen en biggengroei, hebben een nadelige invloed op het welzijn en zorgen voor meer arbeid en kosten per dier. Bij problemen moet er een inventarisatie van klauwgezondheid worden gemaakt. De zeugenspecialist van ForFarmers kan ondersteunen met behulp van het uitvoeren van een klauwscore.
Belangrijk in de preventie van beenwerkproblemen is het voorkomen of reduceren van de risicofactoren. Het is belangrijk om je goed bewust te zijn van de invloed factoren.
Welke factoren hebben invloed op het beenwerk van zeugen:
Zie je toch beenwerkproblemen, zet dan de aangedane dieren apart en het liefst op stro. Neem contact op met de dierenarts voor gezondheidsadvies.
Onze specialisten en accountmanagers bieden kennis, advies en begeleiding om jouw bedrijfsdoelstellingen om te zetten in het beste resultaat. Zij hebben hiervoor diverse tools ter beschikking, zoals ons managementsysteem Agroscoop. Hiermee krijgen de specialisten goed inzicht in de gezondheid van zeugen en de mogelijke verbeterpunten om te komen tot een hogere levensproductie. Stuur zoveel mogelijk vanuit feiten/data: meten is weten!
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.