Zeug & Zo: van goede melkproductie naar 100 kg toomgewicht bij spenen

Tegenwoordig kan een zeug wel 40 biggen per jaar op de wereld brengen. Om al deze biggen een goede start te geven en daarna zelf groot te brengen moet ze heel hard werken. Ze moet veel, vlug en vaak melk kunnen geven. Gelukkig kunnen we haar daar met het juiste voer een handje bij helpen!

Kennis
Varkens
Zeugen
Biggen
Header biggen bij zeug - ForFarmers Nederland

Is het werpproces goed verlopen? Dan gaat de overgang van biest naar melkproductie vaak ook goed. De biggen zijn dan vitaal geboren en stimuleren het uier voor een goede melkproductie. Een goede melkproductie is te sturen door middel van de juiste toepassing van onze dracht- en lactovoeders. Recent onderzoek van ForFarmers heeft aangetoond dat zelfs de kwaliteit van biest, middels specifieke keuzes in samenstelling van drachtvoer, te sturen is!

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

100 kg toomgewicht bij spenen: een droom of realistisch doel?

Een groot aantal levend geboren biggen is één ding. Al deze biggen met een mooi gewicht ook nog spenen is één van de grootste uitdagingen in de kraamstal. Onze lactovoeders bevatten alle elementen om met gemak veel biggen bij de zeug te spenen. Onze specialist legt het graag uit: ‘Door onder andere specifieke vezelaandelen in de drachtvoeders in dezelfde verhouding terug te laten komen in het lactatievoer verloopt de overgang veel soepeler. In de kraamstal zie je dan een fitte zeug die snel op een hoge melkproductie zit en gemakkelijk haar voer opneemt.’

Welke factoren hebben invloed op de melkproductie?

  1. 1. Gezondheid van de zeug
  2. 2. Rustige omgeving
  3. 3. Interactie tussen zeug en biggen
  4. 4. Voer, voermanagement en water
  5. 5. Temperatuur

Een goede en soepele overgang van dracht naar lactatievoer is dus belangrijk. De zeugenvoeders van ForFarmers zijn hierop geoptimaliseerd, waardoor de extra geboren biggen ook gespeend kunnen worden bij de eigen zeug. Agroscoopcijfers laten zien dat bij 50% van alle tomen 14 of meer biggen worden gespeend bij de eigen zeug. De focus van de zeugenvoeraanpak van ForFarmers vertaalt zich in gemiddeld 0,7 extra gespeende big per zeug per jaar.

Wist je dat steeds meer klanten van ForFarmers 100 kg toomgewicht realiseren bij spenen? Weten hoe ook jij dit kan realiseren? Verderop in dit artikel geven we al wat feiten weg. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Melkproductie bij zeugen: welke problemen kunnen zich voordoen?

Iedereen kent de mooie plaatjes van zeugen die perfect rustig op de zij liggen en de biggen toelaten om te drinken. Dit betekent dat de melkproductie en de melkopname in balans zijn. Een ander punt waaraan te zien is dat de melkproductie goed op gang komt is een goed ontwikkeld uier. Het uier voelt soepel, heeft een goede kleur en goede doorbloeding.

Er zijn echter ook voorbeelden van zeugen waarbij de melkproductie problemen geeft. Onze specialisten noemen er een aantal.

Problemen bij melkproductie van zeugen:

  1. Uierkwaliteit
    Het is belangrijk om na te gaan hoeveel functionele spenen het uier van de zeug heeft en hoe het uier ontwikkeld is op 108 dagen van de dracht. Dit is bepalend voor hoeveel biggen de zeug groot kan brengen.
  2. Zuchtvorming
    Als de vulva van de zeug zich voor de geboorte overmatig ontwikkelt kan dit een signaal zijn van zuchtvorming. Zucht op het uier geeft een hoger risico op slechte melkopname bij de biggen. De spenen zijn moeilijker bereikbaar. Ook is er een hogere kans op een pijnlijk uier. Controle van de voeding eind dracht (bv. elektrolytenbalans) en de overgang naar het lactovoer zijn aandachtspunten voor een optimale uierontwikkeling.
  3. Te weinig melk
    Als de zeug een slechte start had rond de geboorte is het mogelijk dat de melkproductie niet goed op gang komt en de zeug te weinig melk produceert. Vaak is dit te herkennen doordat de grotere biggen overdreven actief zijn als zij bij het uier kunnen. Ook bij te weinig stuwing kan het zijn dat de zeug op haar buik gaat liggen door een te lage zoogbehoefte.
  4. Uierontsteking
    Uierontsteking komt gelukkig nog maar weinig voor. Belangrijke factoren zijn het voorkomen van teveel stuwing en het zorgen voor goede melkinname door vitale biggen. Overleg met de dierenarts over in te zetten ondersteunende therapie (bv. pijnstilling).

Denk je dat er bij jouw zeugen winst te behalen is als het gaat om de melkproductie? Laat onze specialist een analyse uitvoeren en we werken samen aan het verbeterplan. Neem contact op met onze specialist.

Feiten over melkproductie bij zeugen: wist je dat....?

Eerder in dit artikel spraken we over het feit dat steeds meer klanten van ForFarmers 100 kg toomgewicht realiseren bij spenen. Maar hoe realiseer je zo'n hoog toomgewicht? Dit begint al bij het geboortegewicht. Er is namelijk een verband tussen het geboortegewicht en de prestaties als vleesvarken. Hieronder geven we nog een aantal feiten weg over melkproductie bij zeugen.

Wist je dat...

  • ... de samenstelling van zeugenmelk zeer complex is?
  • ... voor 1 kg toomgroei 4,1 kg melk nodig is?
  • ... om 7 kg speengewicht te bereiken een big dus 23 liter melk nodig heeft?
  • ... om 100 kg toomgewicht te bereiken bij 14 biggen een speengewicht van 7,2 kg nodig is?
  • ... in theorie de zeug 331 liter melk moet produceren om 14 biggen te kunnen grootbrengen?
  • ... de piek in melkproductie bereikt wordt tussen de 15-20 dagen van de lactatie?
  • ... de zeug van vandaag de melkkoe van morgen is? Een zeug van 220 kg geeft namelijk 14 liter melk per dag. Dit is vergelijkbaar met een melkkoe van 600 kg die 40 liter melk per dag produceert.
  • ... zeugen vaak onvoldoende melk hebben om aan de toenemende behoefte van de zogende biggen te kunnen voldoen? Lees hieronder meer over het bijvoeren van biggen in de kraamstal.
Biggen 800px

Biggen bijvoeren in de kraamstal: waarom en wat is de werkwijze?

Doordat de zeugproductiviteit in de afgelopen jaren sterk is veranderd, is het belangrijk om biggen tijdig bij te voeren in de kraamstal. Uit onderzoek blijkt dat biggen, die voor het spenen hebben geleerd om vast voer te eten, na het spenen sneller eten. Een vloeiende overgang van melk naar vast voer wordt dus steeds belangrijker en zorgt voor een goede opstart na spenen. Het is belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden voer te verstrekken, zodat de darmen van de biggen goed ontwikkelen en de enzymproductie op gang wordt gebracht. Heeft de zeug meer biggen dan het aantal functionele spenen? Overweeg dan naast het optimaliseren van de melkproductie, het gebruik van een Nutrix-systeem.

Klik op onderstaande links voor meer informatie over:

Ben je benieuwd of jouw biggen voldoende voer opnemen in de kraamstal? Neem dan contact op met onze zeugen- en biggenspecialisten.

Neem contact op met onze varkensspecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA varkens