De cijfers liegen er niet om: in de zomer van 2023 hadden de vleesvarkensbedrijven in het derde kwartaal een groeidip van gemiddeld 36 gram/dag ten opzichte van de andere kwartalen als gevolg van het warme weer. Terwijl varkensbedrijven met koeling het in dat kwartaal een stuk beter deden. Die noteerden op jaarbasis 19 gram groei/dag meer dan de bedrijven zonder koeling. Varkensspecialist Erik Salemink laat in deze video een aantal zaken zien die je op je bedrijf direct kan aanpakken om een groeidip te voorkomen.
Laat de koeling automatisch aanspringen bij een temperatuur boven de 23,5°C. Let er wel op dat het niet té vochtig wordt in de stal. Dat kan je voorkomen door de koeling zó te regelen dat deze uitspringt als de luchtvochtigheid boven de 75% komt.
Plaats zonwering of fijnmazig windbreekgaas of kalk de ramen / dakplaten wit.
Het lijkt een dooddoener, maar we komen nog vaak een matige nippelopbrengst tegen op varkensbedrijven. Streef naar een nippelopbrengst tussen 0,6-0,8 liter per minuut. Spoel de leidingen regelmatig door om dichtslibben te voorkomen.
Dekking van de nutriëntenbehoefte komt uit de lengte of uit de breedte: als een varken minder kilo's voer opneemt, zal elke kilo meer nutriënten moeten bevatten om de behoefte te dekken. Vraag advies aan je vleesvarkensspecialist naar welke voeders je op jouw bedrijf in de zomer het beste kan overschakelen.
Een optie is om vitamine C of zuur toe te voegen aan het drinkwater. Vitamine C zorgt voor een beter zuurstoftransport en het aanzuren van drinkwater stimuleert de wateropname en daarmee ook de voeropname.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.