De kaders en voorwaarden voor de Landelijke Beëindigingsregelingen Veehouderijen (Lbv-plus en Lbv) zijn bekend. Met de aanpak piekbelasting wil het kabinet op de korte en lange termijn de uitstoot van stikstof op natuur verminderen. Zo ontstaat er ruimte voor vergunningverlening en natuurherstel. Legalisering van PAS-melders heeft hierbij prioriteit.
In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij en vatten we samen hoe de overheid veehouders die willen innoveren, extensiveren omschakelen of verplaatsen gaat ondersteunen.
Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen in de opkoopregeling? Meld u dan onderaan deze pagina aan voor de LBV-mailing van FarmConsult.
Ondernemingen kunnen meedoen met de aanpak piekbelasting, als zij in een straal van 25 kilometer rond het bedrijf minimaal 2500 mol stikstofdepositie per jaar op een Natura 2000-gebied veroorzaken, waarop momenteel de kritische depositiewaarde wordt overschreden. Het kabinet gaat hierbij uit van de feitelijke (niet vergunde) gemiddelde activiteiten in 2021. Bij de bepaling van piekbelasters tellen alleen de gebouwen waarin landbouwhuisdieren gehuisvest zijn en niet de grond voor bijvoorbeeld weiden en akkerbouw. Volgens minister Van der Wal voldoen momenteel circa 3000 bedrijven aan dit criterium. Check via de Aerius Check anoniem of uw bedrijf onder de piekbelaster valt.
TIP 1: In de gecombineerde opgave van 2022 staan de gemiddelde dieraantallen van 2021. Dit kunt u dus gebruiken voor de invoer van de Aerius Check.
TIP 2: indien u aannemelijk kunt maken dat de situatie in 2021 niet representatief is voor het jaarlijks gemiddeld gehouden aantal landbouwhuisdieren, dan kunt u uitgaan van het aantal landbouwhuisdieren dat gemiddeld is gehouden in 2019 of 2020.
Er komen ook regelingen voor veehouders die (op andere wijze) door willen met hun bedrijf en niet voornemens zijn om te stoppen:
De overheid stelt per regio vaste contactpersonen/zaakbegeleiders beschikbaar. In onderstaande tabel ziet u wanneer er voor uw regio een zaakbegeleider beschikbaar komt.
Afspraak maken met een zaakbegeleider
Daarnaast kunt u de Aerius Check doen om te bepalen of uw bedrijf onder de piekbelasters valt. Een handleiding voor de Aerius Check vindt u hier. Op de website www.aanpakstikstof.nl vindt u alle overige informatie over de opkoopregelingen.
De adviseurs van FarmConsult doorlopen samen met u een eerste check, over welke richting van voor uw bedrijf toepassing kan zijn: innoveren, extensivering, omschakelen, verplaatsen of beëindigen. Twijfelt u welke regeling voor u interessant is, of wilt u weten wat de gevolgen zijn bij eventuele deelname? Neem dan contact op met uw vaste FarmConsult-adviseur voor een eerlijk advies over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Of neem contact op via 0573 - 28 89 89 / farmconsult@forfarmers.eu. FarmConsult heeft een team van deskundige collega’s beschikbaar om u bij te staan.
Wilt u actueel op de hoogte zijn van de Lbv-regelingen? Meld u dan via het formulier onderaan deze pagina aan voor de LBV-mailing van FarmConsult.